V Prostějově skončila rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky na dálnici D46 a poloviny Hanácké estakády

14. říjen 2022 12:30

Po měsících dopravních komplikací si řidiči mířící z Olomouce na Vyškov a opačně můžou oddychnout. V Prostějově končí dopravní omezení na dálnici D46. Stavbaři tam dokončili modernizaci mimoúrovňové křižovatky a první etapu rekonstrukce takzvané Hanácké estakády.

Při pohledu na takzvanou prostějovskou estakádu, v místě kde auta najíždějí na dálnici D46 směrem na Olomouc, je na první pohled vidět, že připojovací pruh je mnohem delší, než tomu bylo dříve.

„Na této straně se jedná o sjezdovou větev, na druhé straně jde o jednu nájezdovou a jednu sjezdovou větev. Proběhlo vybudování nových připojovacích a odbočovacích pruhů s patřičnou návrhovou délkou tak, aby vozidlo mohlo bezpečně odbočit, zpomalit, případně se napojit a zrychlit,“ říká za zhotovitele Tomáš Chromčík z firmy Strabag.

V plném provozu bude úsek v úterý 

Kromě modernizace mimoúrovňové křižovatky za bezmála 200 milionů korun dělníci pracovali i na rekonstrukci jednoho z mostů, který tvoří prostějovskou estakádu. „Z nosné konstrukce mostu se kompletně odstranil mostní svršek, betonové římsy a asfaltový kryt. Na nosné konstrukci bylo toto všechno znovu provedeno a bylo osazeno novými betonovými římsami, na ně byl namontován zádržný systém, svodidla a celá stěna byla doplněna novou protihlukovou stěnou, která tady dříve nebyla,“ popisuje vedoucí provozního úseku olomoucké pobočky ŘSD Milan Navrátil.

Od pátku budou silničáři postupně odstraňovat dopravní omezení, v plném provozu by měl být úsek příští úterý. „Nejprve převedeme provoz na obě poloviny dálnice. V tuto chvíli se jezdí jenom po jedné polovině, ovšem bude se jezdit ještě pořád stále jedním jízdním pruhem. To proto, abychom si uzavřeli levé jízdní pruhy a mohli zlikvidovat ty předjížděcí pásy mezi jednotlivými polovinami dálnice a potom – nejpozději v úterý – budeme mít hotovo,“ dodává mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Stavební práce se na úsek vrátí příští rok na jaře. Silničáři se pustí do rekonstrukce druhé poloviny estakády.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio