Vánoce se na Prostějovsku slavily podobně na Hané i na kopcích. Dnes tradice obnovují města

20. prosinec 2020

Prostějovsko je kraj dvou tváří. Rovinatá Haná se zde zvedá do kopců Drahanské vrchoviny. Kupodivu však mnohé zvyky, včetně těch vánoční jsou podobné. Snad jen v hornaté části kraje přetrvaly déle než na rovinách.

I jinak bohatě vyzdobené kostely mají před Vánoci chudší interiér v očekávání zrození spasitele

 Stejně jako v dalších krajích Moravy je i na Prostějovsku slavení vánoc co se tradic týče spojením křesťanských a předkřesťanských lidových tradic. Křesťanské tradice se točí zejména kolem svatostánků. Tradiční roráty v době adventu, střídmá výzdoba korunovaná adventním věnce a fialová barva v očekávání spasitele.

To pak v době Vánoc přejde ve slavnost narození Ježíše Krista, věnec vystřídá vánoční strom, a také nezbytné jesličky. Právě betlém býval odpradávna symbolem Vánoc, nejprve v chrámu, později i v domácnostech. Zajímavé je, že v dávnějších dobách byly jesličky nejprve pouze s pastýři a svatou rodinou. Tři králové se do nich přidávali teprve 6. ledna a také se měnila postava Ježíška z nemluvněte v malého chlapce. Křesťanské Vánoce trvají od večera Štědrého dne do Tří Králů a následně až do Hromnic.

Valašský betlém na výstavě v prostějovském muzeu

Naopak lidové tradice spojují i na Prostějovsku Vánoce už s adventem. Projevuje se to v různých zvycích a také v koledování. To mělo zajistit dostatek potravy i méně majetnějším obyvatelům kraje. Koledovalo se na sv. Ambrože, na sv. Lucii, na sv. Štěpána i na svátek Tří králů. Dárky nosil i sv. Mikuláš, kterého dříve kromě čerta a anděla na Prostějovsku provázely i další maškary, například smrtka. Tradiční bylo i řezání barborek, tedy třešňových větviček na sv. Barboru, věštění na Štědrý den i na Nový rok a další zvyky. Součástí adventu byl i půst.

Sv. Barbora v pivínském kostele

Bohužel i dnes část tradic z domácností mizí. Na druhou stranu se některé i vracejí. Kupodivu, jak byly dříve vánoční zvyky spíše součástí života venkovského obyvatelstva, dnes se mnohé obyčeje obnovují spíše ve městech. Zdá se tedy, že tradice Vánoc z Prostějovska přece jen hned tak nezmizí.

Více se dozvíte v pravidelné cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio