Vášnivý sběratel zápalek Michal Urbášek

Patří mezi ty, kteří si svoje koníčky uchovali až do dospělosti. Svou první krabičku zápalek dostal Michal Urbášek ve čtvrté třídě od kamaráda. Zaujala ho natolik, že krabičky zápalek začal sbírat, jak na svých cestách za hranice, tak zápalky české provenience. Od té doby se jeho sbírka rozrůstala a dnes čítá několik tisíc exemplářů.

Tak se rozhodl, že svou sbírku věnuje městu Lipník nad Bečvou, kde se zápalky donedávna vyráběly. V příštím roce by se měla stát základem nového muzea. Proto se také obrací nabývalé pracovníky továrny SOLO Lipník a všechny pamětníky, kteří mají jakékoli doklady o výrobě zápalek – ať už fotografie, písemné dokumenty, krabičky zápalek či jiné doklady, které se jakkoli vážou k historii výroby zápalek.

Obracet se mohou přímo na Michala Urbáška, na Muzeum Komenského v Přerově nebo na Městský úřad v Lipníku nad Bečvou.

Jeho snem bylo studovat výtvarné umění nebo FAMU. Nakonec vystudoval obor výchova a vzdělávání dospělých se zaměřením na literaturu, divadlo a film na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Jeho první kroky po ukončení studia vedly do Slatinic, kde pracoval jako kulturní referent ve zdejších lázních.

Po krátké lázeňské epizodě se Michal Urbášek dostal do Městské správy kin v Olomouci. Nejprve byl dramaturgem, posléze ředitelem. Po roce 1991 si vyzkoušel, jaké to je podnikat v reklamě a marketingu. V průběhu deseti let se tak dostal i do zahraničí - rok strávil v Kyjevě na Ukrajině zakládáním nové firmy, další rok ze stejných důvodů ve Varšavě.

Ukázka ze sbírky Michala Urbáška

Mimo jiné si vyzkoušel práci tajemníka jedné významné moravské vinařské firmy. Od roku 2002 je vedoucím odboru agendy řidičů a motorových vozidel Magistrátu města Olomouce.

Rád také cestuje, v roce 1989 procestoval celou Evropu, ze svých cest si vždy pořizoval deníky.A protože vždycky rád maloval, rozhodl se, že svoje zážitky a postřehy z cest – třeba právě po Ukrajině, kterou navštívil jak v době totality, tak v devadesátých letech, vydá knižně se svými dětskými ilustracemi pod názvem Dům s chimérami.

autor: av
Spustit audio