Vazební věznice Olomouc stojí v centru města. Jak to v ní vypadá? Nahlédněte s námi

15. říjen 2023

Svému účelu slouží už od počátku dvacátého století. Určená je pro výkon vazby mužů, žen a mladistvých z regionu Olomouc, Prostějov, Kroměříž, Přerov, Svitavy, Šumperk a Zlín a výkon trestu mužů ve středním stupni a žen ve vysokém stupni zabezpečení.

Téměř všichni pracují, buď přímo v prostorách věznice, např. v prádelně, kuchyni, údržbě, stolárně, nebo chodívají mimo objekt k nasmlouvaným firmám. „Je to velice důležité, protože mnozí odsouzení mají dluhy a vyživovací povinnosti,“ vysvětluje Jiří Vyroubal, vedoucí oddělení výkonu trestu a vazby. Resocializace je jeden z nejdůležitějších cílů.

Kapacita věznice je 264 lidí. „Sto dvacet pro výkon vazby a sto čtyřicet čtyři pro výkon trestu,“ upřesňuje ředitel plukovník Petr Ernekr. Zaměstnanců mají více než tři sta. Mezi nimi kaplanku Janu Rumlovou, která říká: „Člověk potřebuje probrat to, co se mu honí hlavou, co ho trápí, prostě se vypovídat.“

To, že jste se dotkli dna, neznamená, že tam musíte zůstat.
Citát, na který v olomoucké vazební věznici narazí všichni příchozí

V prostorách věznice se nachází tělocvična, posilovna, knihovna, víceúčelová místnost s počítači a promítacím plátnem nebo dílna. „Procházet ale můžete jen s katrovým klíčem nebo čipem,“ upozorňuje mluvčí Eva Gürbüz.

„Přichází k nám až 75 procent pacientů, kteří jsou závislí na nějaké návykové látce,“ konstatuje praktická lékařka Eva Štefková s tím, že je jim poskytovaná veškerá péče jako v jakémkoli zdravotnickém zařízení. Do věznice dochází také internista, psychiatrička, zubařka, rentgenoložka a kožní lékařka.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio