Ve Zlatých Horách chybí obvodní lékař. Zájemce nenastoupil, kraj proto vypsal nové výběrové řízení

25. červenec 2018

Ve Zlatých Horách praktikuje už téměř rok pouze jediný obvodní lékař. Na druhého řada lidí netrpělivě čeká. Lékař, který měl převzít praxi po zesnulém kolegovi, nakonec nenastoupí. Kraj proto hledá nového.

Tisícovka lidí ze Zlatých Hor je od loňského srpna bez praktického lékaře. Do podzimního výběrového řízení, které vypsal Olomoucký kraj, se přihlásil jediný lékař a komise ho doporučila. Radnice mu už v říjnu pronajala ordinaci. Od té doby slyšel nezávislý starosta Milan Rác jen sliby. „Neustále sliboval nějaké termíny, které nebyly dodrženy. Je to pro občany závažný problém a z toho důvodu jsme museli konat,“ říká starosta.

Radním nakonec došla trpělivost a nájemní smlouvu lékaři vypověděli. „Důvodem byla nečinnost pana doktora,“ dodává Rác.

Současně požádali kraj o nové výběrové řízení. Ten radnici podle jeho mluvčí Evy Knajblové vyhověl. Výzvu už zveřejnil na svých webových stránkách. „Lékař, kterého doporučila výběrová komise, nepožádal pojišťovny o uzavření smlouvy a od krajského úřadu nezískal oprávnění k poskytování zdravotních služeb pro daný obor a území. Nedodal potřebné dokumenty,“ uvedla Knajblová.

K lékaři desítky kilometrů daleko

Vyjádření lékaře se Českému rozhlasu získat nepodařilo. Tamní obyvatelé jsou zklamaní. Navíc se bojí, že se mnoho zájemců do nového konkurzu nepohrne. „Tady je problém, že sem k nám nikdo nechce jít,“ shodují se obyvatelé města.

Před lékárnou jsem zastihla trojici žen při horlivé debatě. Jedna z nich, Elvíra Ščudlová je v penzi a stará se o svého těžce nemocného muže. „Já jezdím k doktorovi 30 kilometrů, nebo on přijede v noci k nám. S dětským doktorem to je taky strašné. Přijde sousedka a říká: ‚Zavezla bys mě do Mikulovic? Děcko má teplotu.‘ Tak já mám ležáka doma, s děckem jezdím do Mikulovic. Aby tu dělala obden jedna doktorka? Pro čtyři a půl tisíce obyvatel?“ komentuje rozladěně paní Elvíra.

Starosta Milan Rác ale neztrácí naději a věří, že nového praktika město získá: „Samozřejmě jistotu nemáte nikdy stoprocentní, ale máme nějaké signály, že by do Zlatých Hor lékař mohl přijít.“

Radnice mu může podle něj nabídnout vedle ordinace třeba i bydlení.

autor: aja
Spustit audio