Vedení Fakultní nemocnice Olomouc plánuje investice za více než 15 miliard korun. Co všechno chce vybudovat?

Stavbu nové porodnice, multifunkčního pavilonu nebo infekční kliniky plánuje na následující roky vedení Fakultní nemocnice v Olomouci. Dělníci už ale v areálu zdravotnického zařízení pracují. Připravují demolici nejstarší budovy zvané Franz Josef, která musí ustoupit novým projektům. 

„Stojíme u opravdu velkého výkopu, který je ale charakteristický pro současnou podobu areálu Fakultní nemocnice Olomouc, protože výkopové práce jsou v mnoha jeho částech,“ říká mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Je to proto, že se začala připravovat demolice nejstaršího pavilonu v areálu, který je známý jako Franz Josef. Dělníci teď pracují na přeložkách inženýrských sítí.

„V současné době máme v pavilonu Franze Josefa v péči covidové pacienty. Budeme se snažit je co nejrychleji přesunout. Doufáme, že k tomu dojde v září, a to na nově budovanou infekční kliniku. Ve chvíli, kdy toto nastane, a dokončí se přeložka inženýrských sítí, tak přistoupíme k demolici,“ vysvětluje ekonomický náměstek ředitele nemocnice Tomáš Uvízl.

Stavební práce v areálu Fakultní nemocnice Olomouc

Bourání by mohlo začít na konci letošního roku. V místě vznikne nový multifuknční pavilon B, kam se přestěhuje neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Vedle nového Franze Josefa je v plánu také nová porodnice.

„Musíme čekat na kofinancování ze strany státu nebo evropských dotací, popřípadě z jiných zdrojů. V tuto chvíli přesný termín nemáme,“ doplňuje Uvízl.

General rozvoje areálu nemocnice má čtyři etapy

S porodnicí má být propojený pavilon, který poskytne zázemí dalším medicínským oborům, jako například klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Všechny tyto úpravy jsou součástí generelu rozvoje areálu nemocnice, který má čtyři etapy. Jeho předběžný rozpočet zahrnuje investice za více než patnáct miliard korun. Jde ale o ceny z počátku roku 2020.

Vizualizace budovy F1

„To je materiál, který je zpracován ve dvou časových horizontech. Ten první je patnáctiletý, ten druhý je třicetiletý. V rámci generelu jsme se zabývali všemi oblastmi života nemocnice. Posuzovali jsme dopravní dostupnost areálu nebo napojení na městskou infrastrukturu. Materiál je velmi koncepční a dnes nám dává jasnou informaci co, kdy a jakým způsobem máme dělat,“ tvrdí Uvízl.

Podle Uvízla lze čekat, že se během následujících dvaceti let promění způsob poskytování péče. Nové nemocniční budovy je tak třeba stavět univerzálně, tak aby šlo na vývoj reagovat.

autor: bas
Spustit audio