Vedení Olomouce vrátilo do radniční věže časovou kapsli. Přidalo i současný odkaz

13. duben 2018

Trojice kovových tubusů v právě opravované věži olomoucké radnice skrývá odkazy pro budoucí generace. Vedení města se nechalo inspirovat nedávným nálezem mosazné schránky z 60. let minulého století při opravě střešních krovů v jedné z radničních věžiček. K původním historickým dokumentům přidalo i něco ze současnosti.

„Lidi to tady hodně okoukávají. Možná je to i dobře, že vidí, co je s tím za práci, co všechno se s tím děje, aby se to spravilo a aby to bylo hezké,“ říká Marie Smejkalová, která obhlíží práci klempířů. Přímo před očima Olomoučanů a návštěvníků města na Horním náměstí už několik týdnů opravují jednu z věžiček radnice. Loni na podzim v ní dělníci objevili uschované historické dokumenty.

Teď je současní radní znovu vrací na místo, a to hned ve třech tubusech. „Ten žlutý dokument vložím tady do středu a tu medaili uložíme do tubusu, který pak následně bude zaletován,“ komentuje primátor Antonín Staněk z ČSSD. Do první ze schránech právě dává původní vzácné dokumenty.

Kovové schránky s odkazem budoucím generacím

Druhá schránka obsahuje odkaz současný: pětitisícovou bankovku, medaile připomínající zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice do seznamu památek UNESCO, svatořečení Jana Sarkandra a také jakýsi přehled důležitých událostí za poslední desetiletí. „Upomíná se například ve vztahu k univerzitě na to, jakým způsobem se postupně rozšiřovala o další fakulty, je tam upomínka na papeže Jana Pavla II. a na ničivé povodně z roku 1997,“ upřesňuje Staněk.

Třetí kovové pouzdro skrývá technickou dokumentaci k opravám radnice. Volnou ruku nechal primátor řemeslníkům, kteří často schovávají ve věžích další vzkazy týkající se například soudobých cen, životní úrovně, zkrátka jejich osobního pohledu na svět: „Je vysoce pravděpodobné, že tam sami ještě něco přidají. To už je, řekl bych, takový stavovský zvyk těchto dělníků a je na nic, co tam bude,“ dodává Antonín Staněk.

Opravenou věžičku i s třemi kovovými tubusy vyzvedne jeřáb zpátky na střechu radnice příští úterý.

autor: bam
Spustit audio