Vedení olomoucké radnice se rozhodlo odložit připravovanou parkovací revoluci ve městě

14. květen 2022

O širší centrum a sídliště se měly rozšířit současné zpoplatněné parkovací zóny v Olomouci. K tomu ještě ale minimálně několik měsíců nedojde, případné změny se totiž rozhodlo vedení města nechat na případnou novou koalici, která vznikne po zářijových komunálních volbách.

„V tomto okolí je spousta aut a málo parkovacích míst, takže někdy mi trvá i 15 nebo 20 minut, než najdu vhodné místo pro své auto,“ říká Zuzana, která bydlí v jedné z ulic nedaleko olomouckého nádraží, a kde by mělo být v budoucnu zpoplatněno parkování.

Čtěte také

Zpoplatnění parkování by Zuzana uvítala, pokud by měla jisté své místo. „Já jako rezident, kdybych si měla platit své místo, a pak 15 minut budu hledat místo na parkování a nenajdu ho, tak jak se to pak bude řešit?“ ptá se Zuzana.

Potíže s parkováním v Olomouci měla pomoci řešit nová parkovací politika. Již zpoplatněné zóny v centru se měly rozšířit o jeho okolí zahrnující například zmíněné ulice v blízkosti nádraží nebo olomouckých parků a také o olomoucká sídliště. Nakonec došlo k jediné změně, a to k navýšení ceny parkování v již zpoplatněných zónách.

„Je to tak zásadní téma, že o něm rozhodne budoucí vedení města. Záměr je zpracován do strategické podoby dokumentu, ale zda dozná změn, jak o něm bude dále rozhodnuto, nebo kdy bude uveden v život, o tom bude rozhodovat až vedení města, které vznikne po blížících se komunálních volbách,“ vysvětluje mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

„Je to tak zásadní téma, že o něm rozhodne budoucí vedení města.“
Mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá

Podle opozičního zastupitele Viktor Ticháka z Pirátské strany by bylo vhodné, aby změny v parkování nebyly postupné. „Nechápu tedy, proč se zavedlo vyšší parkovné v zóně A a B vzhledem k tomu, že to bude nést následky pro zóny C a D, takže ta situace se teď v podstatě ještě zhorší,“ tvrdí Ticháček.

Kdy a v jaké podobě ke změně parkovacího systému dojde, se tedy ukáže až po podzimních volbách.

autor: bas
Spustit audio