Vedení olomouckého hejtmanství plánuje miliardový úvěr. Pomoci má s krajskými investicemi po koronavirové krizi

9. září 2020

Představitelé Olomouckého kraje si chtějí vzít kvůli propadům příjmů během koronavirové krize půjčku na investice ve výši jedné miliardy korun. O přijetí úvěru budou rozhodovat zastupitelé na konci září. Část opozice dopředu avizovala, že bude po vedení hejtmanství chtít podrobné vysvětlení.

„Dopad covidu je podobný, jako na všechny municipality v Olomouckém kraji. Je to propad daňových příjmů odhadem asi 900 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana a zároveň kandidát v nadcházejících krajských volbách Jiří Zemánek z ČSSD. Podle něj hejtmanství očekává další propad i v příštím roce. Vedení Olomouckého kraje chce problém vyřešit úvěrem na jednu miliardu korun.

„Zvažujeme úvěr ve výši jedné miliardy korun. Bude to úvěr na investice. Budeme moct čerpat tři roky a pak bychom měli deset let možnost tuto investici splatit. Podle mě je to zásadní věc pro to, aby se nezastavil rozvoj Olomouckého kraje,“ dodal Zemánek. Konkrétní investice, na které by kraj peníze použil, neuvedl. O zvýšení krajského dluhu o další miliardu budou hlasovat krajští zastupitelé na svém jednání na konci září.

„Obecně musím říct, že mě z toho jímá závrať, protože nás čekají složité časy, pravděpodobně budou klesat daňové příjmy. Proto si klademe otázku, zda takový úvěr a zadlužení do příštích let potřebujeme,“ říká opoziční lidovecký zastupitel Ivo Slavotínek za Koalici pro Olomoucký kraj, který také kandiduje v podzimních krajských volbách. Podle něj bude důležité, jak vedení hejtmanství odůvodní tak vysokou půjčku.

„Tučné roky skončily a v podstatě z nich nic nezůstalo. A teď se do hubenějších let pouštíme s velkým úvěrem. Velké otazníky kolem toho mám,“ dodává Slavotínek. Zastupitelé se sejdou 21. září.

autor: tas
Spustit audio