Velikonoční program připomene Jaroslava Wykrenta a za zvyky vyrazíme na Jesenicko

13. duben 2022

Sváteční vysílání kromě obvyklých stálic programu nabídne i něco navíc. Třeba v pátek odpoledne si pustíme „Velikonoční zázrak“ z východní fronty první světové války.

Ale pojďme to vzít popořádku.

Pátek 15. dubna

Na Velký pátek si po 9. hodině připomeneme v cyklu Hanácký rok Pašijový týden a zvyky s ním spojené s etnografkou Veronikou Hrbáčkovou. V pravidelné pohlednici Od Pradědu na Hanou se zase s Mirkem Kobzou podíváme k soše Krista na hoře Olivetské u Vysoké, místní části Malé Moravy.

Socha Krista na hoře Olivetské na kopci nad Vysokou

Velké osobnosti populární hudby, která nás bohužel před časem opustila, bude věnován čas po 10. hodině. Vzpomínku na Jaroslava Wykrenta jsme sestavili z rozhovoru, který s ním v závěru roku 2016 natočil Michal Bureš. A v čase před obědem k vám pronese sváteční slovo olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Po poledních písničkách Na přání už bude naše vysílání patřit pořadu Alex a host, kam pozvání před rozhlasový mikrofon přijala historička a spisovatelka Valburga Vavřinová. Jako vždy se můžete těšit i na populární soutěž Hřebíky a také páteční Plk na svátke.

Valburga Vavřinová

Po 15. hodině jsme se rozhodli v této složité době připomenout více než sto let starý příběh, který je hoden následování. Vrátíme se v něm do zákopů první světové války na východní frontě, kde rakouský voják narozený na Jesenicku Alfred Schoss zažil tzv. Velikonoční zázrak.

A ještě jednou se vrátíme do minulosti, tentokrát až do 19. století. Večerní čas po Písničkách pro radost bude patřit pásmu Rok v hanácké chalupě, které jsme natočili na základě zápisků řídícího učitele v Paloníně a ve Zvoli u Zábřeha Jakuba Lolka. Část nazvanou Velikonoce poslouchejte po 18. hodině.  

Sobota 16. a neděle 17. dubna

V sobotním dopoledni se svátkům budou věnovat i obvyklé pořady Mezi nebem a zemí po 9. a Hobby magazín po 10. hodině. Bílé sobotě bude věnován o půl třetí odpoledne Plk na svátke a seriál Hanácký rok se následně zaměří přímo na Velikonoční svátky.

Velikonoce, vajíčka, ošatka

V neděli si po 9. hodině nenechte ujít speciál Toulek krajem, které nesou název Velikonoce na Jesenicku a bude to nejen o třeba už i zapomenutých zvycích, ale s Mirkem Kobzou budeme i vařit! A nějakou dobrotu navíc určitě připraví i děvčata z cyklu Na návštěvě u Jiřinky s Alenkou v předpoledním čase. Velikonoční bude samozřejmě i Plk na nedělo ve 14:30.

Pondělí 18. dubna

V pondělí se po 9. hodině spolu s básníky necháme okouzlit naším krajem. Verše se už dnes ve vysílání moc nenosí, a tak by vás pořad Haná očima básníků mohl nejen potěšit, ale třeba i mile překvapit.

V další hodině svátečního vysílání vám odpovíme na několik otázek. Jaká hudba zní o Velikonocích v kostele? Co všechno má na starosti ředitel kúru neboli regenschori? A kolikery varhany najdeme v kostelech olomoucké arcidiecéze? Prozradíme i to, kdo je má na starosti. S organologem, varhaníkem, skladatelem a učitelem Janem Gottwaldem si bude povídat Petra Ševců.

Jan Gottwald

V čase po 15. hodině, kdy už by pánové mohli být z obchůzky doma, vám nabídneme povídku Jana Čepa Poslední Velikonoce a po 18. hodině v pořadu Rockle představíme novou skupinu bývalé zpěvačky slovenských Živých kvetů Lucie Piussi, která má název Terrible 2s.

Tohle a mnohem víc nabídneme o svátcích, kdy se budeme maximálně snažit vám být příjemným společníkem. Klidné a pohodové Velikonoce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.