Velké rekonstrukce i drobné opravy pokračují na silnicích v Olomouckém kraji i v září, nejméně uzavírek je na Jesenicku

5. září 2020

Částečně uzavřený průtah Bludova na Šumpersku i broušení povrchu vozovky na silnici, která vede k jedné z olomouckých základních škol. To vše může pro řidiče v těchto dnech na silnicích v Olomouckém kraji znamenat zdržení. Dělníci pracují na desítkách míst.

Zátarasy a značka zákaz vjezdu překvapily řidiče na začátku září v Arbesově ulici v Olomouci. Nepříliš frekventovanou silnici totiž využívá řada rodičů při jízdě k nedaleké základní škole. Letos ji ale obsadili dělníci, kteří pokládají nový asfaltový povrch. Na podobné dopravní komplikace ale můžou řidiči narazit doslova na desítkách míst v celém kraji.

„Správa silnic Olomouckého kraje k dnešnímu dni eviduje na své silniční síti, což je 3108 km silnic II. a III. tříd plus 1110 mostních objektů, cca 132 dopravních omezení a to formou buď částečné nebo úplné uzavírky,“ říká Ivo Černý, technický náměstek Správy silnic Olomouckého kraje. Kde jsou komplikace největší, si netroufá hodnotit.

„Důvodem dopravních uzavírek jsou rekonstrukce silnic a mostů, výstavba inženýrských sítí měst a obcí, výstavba cyklostezek popřípadě kulturní a společenské akce,“ popisuje Černý, podle kterého je nejméně omezení na Jesenicku. „Kdybych to měl konkretizovat, tak v okrese Olomouc máme 39 omezení , v okrese Přerov 34, v okrese Prostějov 27, Šumperk 29 a okres Jeseník eviduje 3 omezení,“ přibližuje Černý.

Kromě toho opravují své silnice i jednotlivá města a také Ředitelství silnic a dálnic „Aktuálně opravujeme například průtah Bludovem, místem vede jednosměrný provoz do Šumperka. Objízdná trasa opačným směrem je značená přes Chromeč a Postřelmov. To může pro řidiče znamenat potenciální problém a zdržení,“ informuje mluvčí silničářů Jan Rýdl s tím, že frekventovaných míst, kde musí počítat kvůli opravám řidiči s problémy, je v regionu víc. Podle něj jde například o objízdnou trasu obchvatu Lipníka nad Bečvou.

autor: tas
Spustit audio