Velké šelmy mají podle přírodovědce Miroslava Kutala v naší přírodě své místo

Pokud byste chtěli mít přehled o výskytu vlků, medvědů a rysů na území České republiky, stačí kliknout na mapa.selmy.cz „Snažíme se tam vkládat co nejúplnější obrázek jejich výskytu,“ doplňuje Miroslav Kutal.

Velké šelmy jsou přirozenou součástí české krajiny, ve které mají dostatek prostoru a kořisti, především srnců, jelenů a divokých prasat. „Pomáhají regulovat počty kopytníků, mění jejich chování a eliminují choroby zvěře, takže udržují přírodní rovnováhu,“ vysvětluje Miroslav Kutal, který působí na Mendelově univerzitě. 

Velké šelmy jsou málo počtené a plaché druhy, není snadné je monitorovat. „Sledujeme pobytové znaky, trus, stopní dráhy, stopování na sněhové obnově a používáme fotopasti,“ popisuje Miroslav Kutal s tím, že ochranáři provádějí také genetickou analýzu ze srsti nebo trusu.

Sledujeme pobytové znaky, trus, stopní dráhy, stopování na sněhové obnově a používáme fotopasti.
Miroslav Kutal

Z informací, které shromažďuje Hnutí DUHA Šelmy, vyplývá, že rostou počty hlášení pozorování vlků. Poměrně vzácnější je narazit na rysa nebo medvěda, kteří se u nás trvale nerozmnožují.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio