Vesmír viděný olomouckou optikou

Spolupracují na mezinárodním projektu zkoumání kosmického záření. Odborníci z Olomouce Dušan Mandát a Miroslav „Mira“ Pech.

Rodák z Vysočiny Dušan a olomoucký patriot Mira nejsou typy ctihodných pánů profesorů v saku a kravatě. Jsou to mnohem víc neformální mladí muži, s jakými člověk rád kdykoli zajde posedět u piva či kafe. Už proto, že ale jejich profesní životopisy zdobí zkušenost z mezinárodních výzkumů po celé zeměkouli.

Profesor Miroslav Hrabovský z Olomouce mladé fyziky, konkrétně optiky už před časem oslovil, nechť se zapojí do výzkumu kosmického záření – důležitého cíle zkoumání současné fyziky. A zároveň stále ještě velké neznámé.

V současnosti tedy olomoucký tým spolupracuje na vzniku mezinárodní observatoře CTA – Cherenkov Telescope Array (podle ruského vědce Čerenkovova a tzv. Čerenkovova záření).

Předcházela tomu důležitá zkušenost na jiné observatoři Pierra Augera.

V čem jejich účast na projektu hlavně spočívá? Jaké je to na cestách na odlehlá místa s nejlepšími podmínkami pro sledování vesmíru, bez všudypřítomného světelného smogu?

„Děláme takzvaný základní výzkum, rohlíky to asi hned tak nezlevní,“ usmívají se pohodáři Dušan a Mira. I tak se ale vyplatí zaposlouchat se do jejich vyprávění.

autor: Bořek Volný
Spustit audio