Vila a tovární komín v Olomouci-Hejčíně dodnes připomínají významnou podnikatelskou rodinu

15. říjen 2018

Olomoučtí Mayové a jejich doba volně inspirovali autorku rozhlasového seriálu, a tak se s postavami toho jména můžeme setkat i v čtyřdílné inscenaci Podobenka. My se teď ovšem zastavíme před vilou na předměstí Olomouce a zavzpomínáme na kdysi významnou židovskou rodinu podnikající v potravinářském průmyslu.

Vesnice Hejčín na břehu řeky Moravy se připomíná už v 11. století. Býval tu mlýn, lidé se živili rybolovem a stával tu konviktní dvůr. Od premonstrátů z kláštera Hradisko hospodářství odkoupili v roce 1635 jezuité. Toto místo se stalo prostorem pro olomoucké podnikání bratří Mayů v roce 1851.  Zakoupili tu 270 hektarů půdy a začali stavět lihovar.

Osudy rodiny Mayů připomíná pamětní deska

Bratři Abraham a Herman Mayové přišli z Břeclavi. Po lihovaru postavili drožďárnu a v sedmdesátých letech 19. století velký moderní cukrovar. Po roce 1950 se areál začal využívat ke strojírenské výrobě a tomuto účelu slouží dodnes. Další cukrovary bratři postavili v Uherském ostrohu a ve Starém městě u Uherského Hradiště.

Roku 1892 si nechali postavit vilu slavným architektem, přerovským rodákem Jakobem Gartnerem. Byl autorem návrhů synagog, včetně té olomoucké, a také školy Pöttingeum pojmenované po olomouckém kanovníkovi.

Kameny zmizelých umístěné před Mayovou vilou

Podnik Mayové vedli až do druhé světové války, kdy ho nacisté takzvaně arizovali. Syna zakladatele Abrahama Bedřicha připomíná v dlažbě před vilou jeden ze dvou kamenů zmizelých, ten druhý patří jeho manželce Terezii. Oba zahynuli v koncentračních táborech.

Dnes ve vile sídlí centrum sociálních služeb a navazuje tak vlastně na aktivity Terezy Mayové, která byla proslulá svou dobročinností.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio