Voda během povodní se v Litovli dostala i do domu, ve kterém žil Gustav Frištenský. Škody tam odklízí i jeho praneteř

27. září 2024 14:32

Zažili ničivé povodně v roce 1997, o sedm let později tornádo. Potkala je i neprodyšná uzávěra města při první vlně covidu v roce 2020 a letos v září další povodně. Obyvatelé Litovle na Olomoucku v posledních letech čelí jedné pohromě za druhou. Velká voda se v roce 1997 ani v roce letošním nevyhnula domu, ve kterém žil Gustav Frištenský. Nemovitost dodnes patří rodině slavného zápasníka. Frištenští tam v těchto dnech odklízí povodňové škody.

Čtěte také

Paní Zdenka Frištenská, praneteř Gustava Frištenského, vysvětluje, jak katastrofa zasáhla rodinný dům:

„Měli jsme pod vodou celý sklep, garáž a zahrady. Do obytné části se nám to naštěstí nedostalo. Byli jsme informovaní, že voda přijde, ale nevěděli jsme, do jaké výše vystoupá. Měli jsme zásoby potravin a čekali jsme, až voda odpadne.“

Z domu na dvůr bylo po povodni potřeba vynést nespočet různých věcí

Rodina okamžitě začala s úklidem. „Můj syn mi velmi pomáhá, protože má větší sílu než já, a stěhuje těžší věci,“ dodává Zdenka.

Mezi zachráněnými předměty je i domácí slivovice, která se teď hodí více než kdy jindy. „Slivovici jsme museli zachránit. Jedu do Loštic, půjčím si vysoušeč, a za ochotu dám známému flašku slivovice jako poděkování,“ prozrazuje Miroslav Frištenský.

Čtěte také

Historie přírodních katastrof v Litovli je dlouhá. Praneteř slavného zápasníka vzpomíná na tornádo v roce 2004: „Poničilo celou ulici. Museli jsme udělat novou střechu, fasádu a okna, protože všechno bylo rozbité. Myslela jsem si, že už to nikdy nebudu muset dělat, ale bohužel se to stalo znovu.“

I přes současné potíže se život v Litovli pomalu vrací do normálu. Úklid domu Gustava Frištenského však ještě zdaleka nekončí.

Z domu na dvůr bylo po povodni potřeba vynést nespočet různých věcí

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související