Volby 2022: Vítězná uskupení v České Lípě podepsala koaliční dohodu

13. říjen 2022 15:34

Zástupci hnutí ANO a koalice Živá Lípa podepsali 13. října 2022 v České Lípě dohodu o koaliční spolupráci pro nadcházející čtyři roky.

Čtěte také

Nováčkem ve vedení města bude lídr Živé Lípy Jakub Mencl ze Starostů pro Liberecký kraj, který obsadí pozici druhého místostarosty. ANO by mělo mít pozici uvolněného radního, 1. místostarosty a starosty.

„Uzavřeli jsme koalici, kde se protínáme v řadě problematik. Základem je posunout všechny projekty, které jsou rozjeté a dokončit je. Chceme se soustředit na čistotu města a veřejný prostor, a samozřejmě i na bezpečnost města,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová z hnutí ANO.

Radnici v České Lípě tedy dál povedou hnutí ANO a koalice Živá Lípa. Obsazení trojice míst už je téměř jistá. Starostkou by se měla znovu stát Jitka Volfová z hnutí ANO a na postu 1. místostarosty by měl zůstat Martin Brož ze stejného hnutí.

ANO dále obsadí místo takzvaného uvolněného radního, který je, podobně jako starosta nebo místostarosta, placený na plný úvazek. Hnutí ANO ale zatím nechce prozradit, kdo to bude.

Koalice Živá Lípa bude mít 2. místostarostu, kterým by se měl 24. října stát Jakub Mencl ze Starostů pro Liberecký kraj. Živá Lípa bude mít také dva ze sedmi radních.

V 25členném zastupitelstvu mají obě uskupení celkem 19 křesel, ANO 13 a Živá Lípa 6. Zbytek obsadí 3 zástupci SPD, 2 ze SPOLU a 1 z uskupení PRO Českou Lípu.

Co obě vítězná uskupení slibují do dalších 4 let

Shoda je v první řadě na dotažení projektů započatých v uplynulém volebním období, kdy spolu obě uskupení vládla. To znamená dostavba divadla, nové úřadovny, venkovního koupaliště nebo Škroupova náměstí. Jak zmínila starostka Jitka Volfová, jednou z dalších velkých investic by měla být nová knihovna na Jeřábkově náměstí.

Tím plány s historickým centrem města ani zdaleka nekončí, protože by měly následovat také úpravy navazujících ulic; například Klášterní, která není v příliš reprezentativním stavu. 13. října stvrzená koalice má mezi prioritami také založení technických služeb města. Pravděpodobný budoucí místostarosta Jakub Mencl, který má mít problematiku v gesci, uvedl, že si od toho slibuje hlavně kvalitněji provedenou a v dlouhodobém horizontu snad i levnější údržbu města.

Spustit audio

Související