Volnočasové aktivity našich dětí se mění. Stejně jako jejich zájem o ně

11. říjen 2016

V prvních měsících nového školního roku řeší rodiče školou povinných dětí, jak budou jejich ratolesti trávit volný čas. Nabídka kroužků ve městech je bohatá, stačí si vybrat. Zuzana Trizmová z Domu dětí a mládeže v Olomouci sleduje zájem dětí i jejich rodičů.

To, aby se děti školou povinné věnovaly svým koníčkům a měly ve volném čase bez rodičů svůj smysluplný program, je stále stejně důležité. V oblasti mimoškolního života dětí došlo v posledních letech k rychlému vývoji.

„V dobách, kdy byly počítače v domácnostech spíše vzácností, jsme mívali mnoho počítačových kroužků a byl o ně velký zájem. V současné době už je to ale jinak. Děti umí počítače nezřídka využívat lépe než dospělí, a tak se musela změnit i nabídka našich kroužků. Těch počítačových není už tolik a jejich program je takový, aby se v něm děti stále něco nového učily a rozvíjely se,“ říká Zuzana Trizmová z Domu dětí a mládeže v Olomouci.

Dnes tedy děti ve volném čase navštěvují například kroužek legorobotiky. Malí návštěvníci si v něm sami postaví z Lega roboty, které naprogramují tak, aby byli schopni plnit určité úkoly. Zájem je také o kroužek, který učí děti programovat v různých jazycích.

„Ve velké oblibě jsou kroužky geocachingu, kdy děti běžně používají GPSky. Rozhodně nechceme, aby děti ve volném čase jen mačkaly tlačítka a hrály hry. Vedeme je k tomu, že výpočetní technika má sloužit a ne být zabijákem nudy,“ dodává Zuzaza Trizmová.

Poukazuje také na to, že zájmy samotných dětí se rychle mění. „Stává se, že se dítě rychle nadchne pro nějaký kroužek a potom začne tápat. Zjistí, že by se vlastně chtělo věnovat něčemu úplně jinému. Bereme to jako přirozenou věc a umožňujeme takovým dětem, aby si vyzkoušely i několik kroužků, až zjistí, co je opravdu baví,“ dodává pedagožka volného času dětí.

Podle mezinárodní ankety jedné bankovní společnosti mají čeští školáci nejvíce kroužků a mimoškolních aktivit v Evropě. Na sportovištích a v různých kroužcích tráví týdně 5 až 8 hodin. Tomu, jaké možnosti mají ve volném čase děti a mládež v Olomouci, věnoval český rozhlas Olomouc jednu ze svých podzimních Dobrých rad.

autor: pis
Spustit audio