Vsadila jsem na kvalitní suroviny, říká Martina Brandová o svých Andělských pralinkách

8. červenec 2018

Martina Brandová žila do nedávna v Praze a měla stabilní zaměstnání. Když se jí ale stále vkrádal do spánku sen o tom, že pracuje s čokoládou, vzala ho jako znamení.

Doslova na koleně, doma v kuchyni začala vyrábět první pralinky. Slavila s nimi úspěch, a tak se vrhla do podnikání. Před časem zdědila v Lipníku nad Bečvou domek po babičce a proměnila jeho suterén na cukrářskou dílnu, takové malé čokoládové království.

Ve své dílně vyrábí Martina Brandová pralinky nejrůznější druhů, tvarů a chutí, od klasických až po netradiční. Základem je samozřejmě kvalitní čokoláda. Tu nakupuje v pytlích ve formě malých plochých peciček. „Objednáváme bílou, mléčnou, 99procentní a pak i čokoládu z konkrétních plantáží z celého světa, takže těch druhů tady máme opravdu hodně,“ vysvětluje.

Plnění do forem

Na dekorace pak používají cukrové tvary, třeba hvězdičky, květinky, srdíčka, ty teď ozdobí valentýnské čokoládové výrobky. „Máme tady taky marcipán, který používáme jako náplň do pralinek. A jak vidíte, jsou tu i další náplně. Třeba mandarinková, vanilková, čokoládová. V alkoholu macerujeme třeba limetové listy z Thajska. Máme tu bioesencionální oleje," ukazuje Martina. 

S trochou nadsázky lze říci, že pralinky lze naplnit čímkoliv. Třeba loni to zkusily s fialkami. „Tady ta zelená náplň v krabici pochází z japonského matcha čaje. Silný antioxidant a teď taková naše novinka. Někomu chutná jako tráva, ale my tu náplň máme rádi," dodává podnikatelka.

Pralinky z bílé čokolády

Andělské pralinky si našly zákazníky po celé republice. Dostaly se třeba až na velvyslanectví, do značkových obchodů na Pařížské ulici v Praze, pochutnávají si na nich umělci, známé osobnosti, ale i obyvatelé a návštěvníci Lipníku nad Bečvou.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.