Vstupte do pohádky se skřítkem Fábulou. V Kamenici nad Lipou mají i Ztracený svět

27. červen 2016
Česko – země neznámá

Pojďte s námi do pohádky. Kam? Do Kamenice nad Lipou na Vysočině, kde před několika lety vznikla Pohádková říše skřítka Fábuly. Nastěhovala se do budovy, která dřív sloužila jako soud. Dodnes tam ostatně najdete vězeňské cely.

Ve druhé polovině 20. století se do tehdy už prázdného areálu v Kamenici nad Lipou přestěhovala sklárna z nedaleké Včelničky, a tak si asi dovedete představit, v jakém stavu dům získali dnešní majitelé. Poprali se s tím ale statečně. Sklepení se proměnilo v pohádkové kulisy, v patrech jsou pak herny pro děti i dospělé.

Pohádkové podzemí má několik částí. Návštěvník si může vybrat, jestli vstoupí do Ztraceného světa nebo Tajemného sklepení. Můžete se vracet, projít si pohádky klidně i několikrát, a navíc není stanoven žádný časový limit. Jsou rodiny, které s dětmi v pohádkové říši stráví celý den. Minimálně je třeba počítat s pěti hodinami.

Děti cestu najdou, dospělí se ztratí

Součástí prohlídky je i hra, při které děti, ale klidně i dospělí, hledají cestu v pohádkovém bludišti a indicie, díky kterým potom sestaví kouzelné zaříkadlo. Všude kolem jsou nápovědy. Napovídají i samotné kulisy a spousta dalších věcí.

Výstavka výrobků z pohádkových dílniček

„Většinou cestu najdou děti a rodiče jsou ztracení,“ říká provozovatelka areálu Lucie Kružíková. V jedné z prvních místností stojí velké zrcadlo, vedle visí krásné šaty a na stolku stojí střevíček jako pro princeznu. Kdo alespoň trochu přičichl k pohádkám, určitě pozná tu O Popelce.

V pohádkové říši jsou ale i živé bytosti. Narazíte na čarodějnici, kouzelníka nebo čerta. Správnou atmosféru pomáhají navodit zvukové nahrávky. V pekle tak úpí hříšníci, v jiné pohádce si prozpěvuje hloupý Honza. Trocha strachu je určitě na místě, ale malé děti se určitě bát nemusí. Každá pohádka přece dobře končí. A ta ve Fábulově říši končí na nádvoří, kde král pasuje děti na rytíře pohádkové říše.

Po napětí ve sklepení čeká návštěvníky odpočinek v pohádkové cukrárně. Fábulova říše nabízí i řadu tvořivých dílniček, ve kterých si děti zahrají na hrnčíře nebo zahradníky, je tu místnost plná hlavolamů od těch nejjednodušších až po takové, které lámou hlavy i zkušeným dospělým. Pro nejmenší je připravená herna s hromadou kostek, houpadel a odstrkovadel. Součástí areálu je i stánek s občerstvením a pohádková hospoda s venkovním dětským hřištěm.

Spustit audio