Vyberte letní tábor pro své děti už teď

29. duben 2015

Pokud si chcete užít začátek léta bez zbytečného stresu, měli byste mít už v těchto dnech jasno, jak bude v době letních prázdnin postaráno o vaše děti.

Kvalitní letní tábory už mívají na konci dubna plno, případně zbývá pár volných míst. Úspěšný organizátor táborů pro děti i dospělé Roman Lipavský radí, jak vybrat pro děti vhodný tábor a jak se na léto připravit.

„Většina rodičů už má v těchto dnech vybráno. Lidé jsou totiž tlačeni pracovními podmínkami, kdy v podnicích často musejí i dlouho dopředu nahlásit letní dovolenou a zároveň tak zajistit program pro své děti ve dnech, kdy naopak budou v práci. Někteří rodiče nám volají už na konci ledna,“ říká Roman Lipavský, organizátor táborů Černý potok na Vidnavsku.

Respektujte zájmy vašeho dítěte

Podle něj je zásadním hlediskem pro výběr tábora zájem dítěte. Pokud miluje koně a vy mu vyberete tábor s možností jízdy na koních, je velká pravděpodobnost, že bude vaše dítě spokojené. „Pokud vaše ratolest nemá žádný vyhraněný zájem, může ho zaujmout tábor obecnějšího zaměření, který nabízí různá témata, například filmová,“ radí Roman Lipavský.

Organizátoři táborů doporučují rodičům, aby písemný seznam věcí, kterými bude dítě na tábor vybaveno, nebrali jako přežitek. „Pokud chcete, aby si děti přivezly všechny svoje věci z tábora zpátky domů, doporučuju, aby batoh nebo kufr balily s vámi. Pokud to tak není, často pak zažíváme úsměvné příhody, kdy se najde i celkem drahé oblečení a dotyčné dítě, kterému patří, se k věci vůbec nehlásí,“ upozorňuje Lipavský.

Roman Lipavský

Své zkušenosti má Roman také se stýskacími slzičkami dětí menších nebo těch, které jsou více fixovány na rodiče. „Žádám rodiče, aby dětem dopřáli pobyt v táboře bez mobilu a aby se vzdali návštěvy dítěte na táboře, protože častým voláním nebo návštěvou mohou vyvolat smutky u dalších dětí, které by si při hře na nějaký stesk po domově ani nevzpomněly,“ dodává Lipavský. Vhodnou variantou pro úzkostlivější děti i rodiče jsou tábory, které jsou určeny oběma generacím a společným zážitkům v přírodě.

autor: pis
Spustit audio