Vyhořelý azylový dům v Dalově u Šternberka je po rekonstrukci opět v provozu. Radnice s ním má ale jiné plány

22. srpen 2019

Azylový dům pro matky a otce s dětmi v tísni ve šternberské místní části Dalov, který poničil před půl rokem rozsáhlý požár, znovuožívá. Dělníkům se ho už podařilo opravit. I přesto bude v provozu maximálně do června příštího roku. Vedení šternberské radnice má totiž s budovou jiné plány.

Tragický požár v azylovém domě vypukl 21. února, hasiči tehdy z hořícího domu evakuovali 20 lidí. Někteří skončili v náhradním ubytování v okolí, další v provizorně zřízeném ve šternberské sportovní hale.

„My jsme tam samozřejmě přinesli jídlo, hygienické potřeby. Jedna maminka tam byla těhotná, tak jsme jí přinesli i nějaké oblečení,“ vzpomíná na situaci po požáru Pavlína Vyvozilová ze šternberské charity, která do provizorního ubytování dorazila. Hasiči příčinu vzniku požáru stále prošetřují.

„Jednalo se o požár střechy a podkrovních prostor azylového domu. Celý objekt byl zakouřený. Na případu se pracuje. Momentálně jsme v dokončovací fázi, během září bychom mohli zveřejnit výsledek vyšetřování,“ říká mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová. Rekonstrukce poničeného domu město přišla na zhruba 4 miliony korun. Teď se do něj znovu stěhují lidé. „Od tohoto týdne tam máme první klienty a prakticky každý den přicházejí nové žádosti. Potvrzuje ředitelka šternberských sociálních služeb Hana Dvorská.

V opraveném azylovém domě ale nebudou rodiny v nouzi nadlouho. Šternberská rada totiž rozhodla, že bude v provozu pouze do konce příštího června. Pak chce město budovu využít jinak. Podle šternberského sociálně demokratického místostarosty Libora Šamšuly je jedním z důvodů kritika místních. „Do tohoto objektu byly v mnoha případech sestěhovány i osoby s problematickým chováním“ uvedl Šamšula, podle kterého by zde mohl vzniknout domov pro seniory.

autor: bas
Spustit audio