Vyrobit čokoládu nám trvá průměrně sto hodin, říká František Bačík z rodinné čokoládovny v Troubelicích

2. prosinec 2018

Hořká, mléčná, bílá. První troubelická čokoláda spatřila svět před pěti lety. Vydejte se s námi do rodinné čokoládovny a projděte si celý proces ruční výroby od kakaových bobů až po tabulku čokolády.

Všechny suroviny pro ruční výrobu čokolády malá rodinná firma z Troubelic pořizuje v Ekvádoru. „Ekvádor je náš druhý domov. Před dvaceti lety tam táta začal pracovat, takže já, maminka a sestra jsme za ním odjeli a žili jsme tam šest let. Pak jsme se vrátili, táta tam zůstal a postupem času přišel s myšlenkou, že bychom mohli tady u nás v Troubelicích začít vyrábět čokoládu,“ říká František Bačík, který se tomuto nápadu nejprve bránil.

Nakonec ale po různých peripetiích začali a dnes nejen vyrábí čokoládu, ale dováží do České republiky z Ekvádoru také kakaové boby, kakaové máslo, exotické ovoce a další suroviny, jako třeba třtinovou šťávu panelu, která je jediným sladidlem, které do čokolády používají. „Naší devizou je, že víme přesně, odkud naše kakaové boby jsou. Táta v Ekvádoru objíždí plantáže a degustuje kakaové boby, které sem pak vozíme,“ dodává František Bačík.

Do výroby čokolády v Troubelicích se zapojuje celá rodina. Například maminka v hlavě nosí rodinnou čokoládovou recepturu, ale můžete ji potkat i u takzvaných melanžérů, tedy strojů, kde se pražené kakaové boby až 80 hodin zahřívají a mění v čokoládu. Celý proces výroby zabere v průměru sto hodin.

„Tím, že nepoužíváme žádnou chemii, tak musíme suroviny spojit mechanicky, tedy hnětením. Potom čokoláda odpočívá a nakonec se temperuje. Znovu ji tedy rozpustíme a v temperovacím stroji se čokoláda zahřeje, zchladí a odlévá do forem,“ popisuje proces výroby František Bačík.

autor: pese
Spustit audio