Vysmátý jak rajče

Říká o sobě, že je jen malý kluk, co si chce hrát. Hraje si. Dělá to, co ho od dětství baví. Hanny Firla je ze Šumperka. Tady začal zpívat ve vyhlášeném sboru Motýli, ve skvělé partě lidí, se kterými udržuje kontakty dodnes.

Tenkrát ho učili Tomáš Motýl a Helena Stojaníková, dnes Eduard Klezla. „Nikdy nevím, jaká hodina bude, vždycky se ale pořádně zapotím. Když od něj odcházím, už myslím na to, co bude příště, jestli to zvládnu“ říká.

Studuje muzikálové herectví na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka, řečené Ježkárna. Se svými dvěma spolužáky založil improvizační skupinu IMPRA, jejich vzorem je Jaroslav Dušek. „Chodíme na jeho představení, je to bomba. Několikrát jsme s ním poseděli a povídali si.“

O divadle mluví rád a hodně. I o tom šumperském, třeba o skvělých hercích Bohdaně Pavlíkové a Petru Komínkovi. Na jevišti je mu dobře, právě se pere s Čechovem. „Je to výzva, činohra, čistá činohra se mi moc líbí,“ dodává. Vyzkoušel si zpěv s velkým orchestrem (Moravia Big Band), natáčení pro televizi (s Lubomírem Hlavsou dokument „Hrabě Zinzendorf – síla přesvědčení“) i pro rozhlas (pracoval s režisérem Jaroslavem Kodešem na hře „Metodik“).

Moderuje, chodí na taneční hodiny. Co plánuje? „To si zatím nechám pro sebe. Možností je hodně a já jsem přece teprve ve třeťáku,“ usmívá se.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.