Z každé ženy se v historických šatech stane dáma

„Za všechno v životě jsem vděčná. Vděčná Pánu Bohu a dobrým lidem,“ říká Eva Suchánková z Prostějova. „Mám kolem sebe spoustu andělů.“

Eva Suchánková založila před pětadvaceti lety divadelní spolek Historia. Spolu se svou přítelkyní Annou Zachovou daly dohromady lidi, kteří mají rádi divadlo a historii. Vystupují na nejrůznějších akcích, v dobových kostýmech je můžete potkat na zámku ve Slavkově, v Čechách pod Kosířem nebo v prostějovském Národním domě.

„Každá žena, která se oblékne do historického kostýmu, třeba do šatů ze třicátých let, se okamžitě začne chovat jinak. Je z ní dáma,“ říká žena, která je vždy elegantně oblečená, upravená a na hlavě má klobouk. S tím si za minulého režimu hodně užila, soudruhům a zejména soudružkám se nelíbil.

„Mám nádhernou a milující rodinu a krásné vzpomínky na své žáky,“ říká při prohlížení alb, ve kterých je spousta černobílých i barevných fotografií. Učila v Prostějově, Plumlově a Čechách pod Kosířem.

„Tam to bylo vůbec nejkrásnější. Co nám se s těmi dětmi povedlo. Nazkoušeli jsme několik baletů a vyhrávali jednu soutěž za druhou. Víte, jaká to pro ně byla radost! A pro mě!“

Eva Suchánková je vždy elegantní

K představením šila kostýmy, šije je dodnes, spolek jich má několik stovek. V perfektním stavu. Před pár týdny oslavila Eva Suchánková osmdesátku.

Věk byste jí nehádali, vypadá skvěle. Navíc neubrala ani trochu ze svého nasazení. Plánuje, šije, organizuje, vystupuje. A přebírá ceny – v sobotu 27. března Cenu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

autor: voj
Spustit audio