Za svatomartinské menu si letos výrazně připlatíme. Jaké jsou za tím důvody?

7. listopad 2022

Pokud se chystáte vyrazit do restaurace na svatomartinské hody, oproti loňskému roku si nejspíš výrazně připlatíte. Husy totiž podražily a v důsledku ptačí chřipky jich je taky méně. Restaurace navíc do cen musely promítnout i drahé energie a další provozní náklady.

Čtěte také

„Kluci v kuchyni makají ostošest. Nepečeme čtvrtky, ale celé husy, takže host si pak může vybrat, jestli chce prso nebo stehno,“ říká Filip Matěj, provozní jedné z restaurací v centru Olomouce, pro kterou jsou svatomartinské hody jednou z hlavních akcí v roce. Připravují se na ně několik měsíců dopředu. „Během týdne dokážeme na 55 míst, což je kapacita naší restaurace, prodat i tunu hus,“ dodává.

Letošní hody tu ale budou o něco kratší než obvykle. „Máme zkrácený režim ohledně situace, která nastala. Nevěděli jsme, jak ten ročník bude silný, proto jsme volili jeden víkend a ne dva, jak je u nás zvykem,“ popisuje. Hlavní změnou je ale hlavně cena svatomartinského menu. Letos do ní musel Filip Matěj promítnout výrazné zdražení hus, ale taky energií. „U nás to vychází 865 korun plus příloha. Ta cena je opravdu vysoká, ale člověk tam musí zohlednit to, že to šlo opravdu jednonásobně nahoru. Plus cena energií a práce,“ vysvětluje.

„U nás to vychází 865 korun plus příloha. Ta cena je opravdu vysoká.“
Filip Matěj, provozní jedné z restaurací v centru Olomouce

V další olomoucké restauraci meziročně zdražili svatomartinskou husu přesně o sto procent. „Cena se vyšplhala neskutečným způsobem, takže my jsme se museli taky přizpůsobit. Bohužel nejsme schopni to udržet níž. Musíme prostě také nějakým způsobem vydělat, protože i ty energie se zvedly,“ vysvětluje provozní Denisa Juřátková.

Kromě vyšších nákladů se ale letos restaurace potýkají i s menší nabídkou hus na trhu. „Nás informovali obchodní zástupci, odkud bereme husy zhruba dva měsíce dopředu, ať si objednáme, protože je velký zájem a není to momentálně úplně dostatkové zboží,“ dodává.

Hus je málo kvůli ptačí chřipce

Jak říká majitel husí farmy v Tovačově na Přerovsku Zbyněk Opatrný, hus k prodeji je letos méně kvůli ptačí chřipce. „Jedna třetina rodičovských hejn hus byla kvůli ptačí chřipce poražena, takže nám ubyla o jednu třetinu produkce housat,“ uvádí Opatrný. I to je jeden z důvodů, proč jsou letos husy výrazně dražší. Prodejci ale jejich ceny zvedli kromě jiného i kvůli vyšším nákladům na krmení.

Spustit audio

Související

  • Pečená husa

    V tomto receptu pokračujeme ve svatomartinských receptech. Recept na husu pečenou s jablky je trochu jiný, než jsme zvyklí...