Za výbuch v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku mohly látky pro výrobu pyrotechniky

6. květen 2019

Za loňský výbuch v Mostkovicích na Prostějovsku mohla neodborná manipulace s látkami na výrobu pyrotechniky. Tak zní závěry policistů. Jako příčinu exploze vyloučili únik plynu nebo výbuch třaskavin. Vyšetřovatelé čekají ještě na další znalecký posudek, zatím ale nikoho neobvinili. Detonace Mostkovicemi otřásla na konci loňského září. Na místě zemřel majitel domu, který s látkami zřejmě manipuloval.

„Obrovský výbuch, to nejde ani popsat. V tom okamžiku člověk ani neví, to je strach o děti, o rodinu. Moje rodina je zdravotně naštěstí v pořádku,“ takto na výbuch v rodinném domě v Mostkovicích reagoval jeden z obyvatelů obce. Exploze v jednom ze zdejších rodinných domů zabila jeho majitele a poškodila na 60 okolních budov. Policisté zjistili, že za výbuch mohly látky na výrobu pyrotechniky.

„Závěr je ten, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s pyrotechnickými složemi,“ potvrdil vedoucí prostějovské policie Tomáš Adam. Policisté tak vyloučili výbuch plynu nebo třaskavin. K čemu muž látky shromažďoval a v jakém množství policie komentovat nechtěla kvůli probíhajícímu šetření.

„V té věci byly vyslechnuty desítky lidí, minimálně 40 až 50 vyslechnutých,“ říká kriminalista Leo Haluza. Podle šéfa prostějovské policie Tomáše Adama nicméně chybí přímý svědek, který by případ objasnil.

Další detaily by mohl přinést znalecký posudek z oblasti pyrotechniky, na který policisté čekají. „Ten posudek je průběžně doplňován o aktuální věci z prověřování. Nemyslím si, že by nám byl znalec schopen říct nějaké konkrétní množství látek, ale bude to omezeno na řády desítek či stovek kilogramů,“ potvrzuje Tomáš Adam s tím, že zatím není zřejmý původ látek.  Šlo ale podle něj o prodejné materiály, které nepodléhají zákonu o střelivu nebo prodejnímu oprávnění.

autor: bas
Spustit audio