Zábřeh investuje miliony do zateplení základní školy. Výměna oken začala před koncem školního roku

21. červen 2018

S výměnou oken začali v těchto dnech dělníci na základní škole Boženy Němcové v Zábřehu. Do jejího celkového zateplení investuje radnice desítky milionů korun. Práce budou trvat tři roky. Složitě řešená budova se obtížně vytápí a město tak ročně přichází o statisíce korun.

S ředitelem Pavlem Nimrichtrem právě procházíme spojovacím koridorem, který propojuje sedm pavilonů. „Začínáme první etapu, která je rovnou nejrozsáhlejší, a to je správní pavilon a další dva pavilony s učebnami,“ říká Nimrichtr.

Škola má původní okna, která už nemají ideální izolační vlastnosti. „Okna jsou tu z nějakých 60. let, což je tragická věc. Mnohdy se nám stávalo, že to bylo i nebezpečné, protože když se do těch oken opřel silnější vítr, samy se otevíraly,“ popisuje ředitel.

Školní rok ještě neskončil, takže úpravy probíhají za plného provozu. „My jsme vymysleli takový projektový týden z různých kategorií – sportovní, přírodopisné a podobně, takže děti jsou mimo školu a může se tady pracovat,“ dodává Pavel Nimrichtr.

Podle lidoveckého starosty Františka Johna stojí vytápění školy zhruba milion korun ročně: „Je tam složitý systém spojení, což samozřejmě znamená, že je tam velká plocha na objemovou jednotku té stavby, a tím pádem jsou tam velké teplotní ztráty. Roční úspora bude řádově ve statisících korun.“

Podle starosty by měla být letošní část oprav hotová do konce srpna.

autor: sol
Spustit audio