Začátek zahrádkářské sezony je tu. Jakými rostlinami už se můžete vybavit?

12. březen 2023

V zahradním centru Florcenter v Olomouci, jednom z největších v našem kraji, mají už teď v polovině března plné ruce práce, zahrádkářská sezona se totiž rozbíhá naplno. Jakými rostlinami se tam můžete vybavit nebo jak to vypadá v pěstitelských sklenících?

Začátek zahrádkářské sezóny se kvapem blíží a s ním i první výsadba rostlin. „První vlaštovkou je sadba salátů a kedluben a dalšími jarními sazeničkami jsou dvouletky jako primulky a violky. To jsou rostliny, které když už teď zasadíte do truhlíků a dáte na balkon, tak už jim mráz neublíží a budou trpělivě na jaro čekat,“ říká ředitel zahradního centra Florcenter v Olomouci Jiří Komzák, který se s námi bavil nejenom o tom, jak by se mohli na jaro připravit zahrádkáři, ale i o tom, jak se na jaro připravují zahradní centra.

„U nás probíhá většina příprav ve výrobě, kde už teď v polovině března je v plném proudu sázení, řízkování a množení tak, abychom měli na jaro připravené dostatečné množství sazenic, protože rostlinky potřebují nějakou dobu růst. Je to zpravidla 6 až 8, ale i 12 týdnů, aby ty sazenice byly narostlé a pěkné a zákazník si tak mohl odnést kvalitní sazeničku,“ přibližuje Komzák a vzápětí nás provádí sázecí halou, která je spojená s pěti novými skleníky, které doplnily osm skleníků starších. Tam nechyběly jiřiny, glechomy, pelargonie, lobelie, surfinie, scaevoly, bakopy, lysimachie nebo bramboříky.

Když jsou rostliny dostatečně vyrostlé a silné, jsou z pěstitelských skleníků přesunuty do zahradního centra, kde si je zákazníci můžou koupit. Uvnitř jsou rostliny rozděleny na pokojové a sezónní. Teď na jaře v zahradním centru nechyběly primulky, kalceolárie, zmíněné bramboříky a pelargonie, neminuli jsme ani saláty a kedlubny a cibuloviny jako narcisky. „Sněženky a bledule tady ale nenajdeme, protože jako hrnková květina není sněženka ani bledule pěkná, proto je prodáváme jen jako cibulky,“ doplňuje Komzák. Při přípravách na letošní zahrádkářskou sezónu byste kromě sazenic neměli zapomenout ani na přísady, osiva, substráty, hnojiva nebo truhlíky.

Co dalšího se v tomto dílu pořadu Přímo z místa o přípravách na zahrádkářskou sezónu můžete dozvědět? Tak například co to je sázecí linka a jak funguje, jak se v tří a půl hektarových skleních rostliny zavlažují, co byste na své zahrádce neměli na začátku sezóny zapomenout udělat nebo o kolik peněz víc si letos za sazenice připlatíte.

Pokud vás něco z toho zaujalo, poslechněte si tento díl, který v zahradním centru Florcenter v Olomouci natáčela naše redaktorka Michaela Kočendová.

Spustit audio