Zachránit se dá hodně, ale nejsme kouzelníci, říká zubní lékařka Iva Voborná

26. červenec 2018

Protetická stomatologie se zabývá náhradou chybějících zubů v ústech nebo jejich úpravou.

„Pro nás zubaře je nejdůležitější vědět, kolik zbylo vlastního zubu pacienta. Jsme schopni jeho velkou část dostavět umělým materiálem,“ vysvětluje stomatoložka Iva Voborná z Kliniky zubního lékařství Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice v Olomouci.

„Protetika jako taková se nedá dělat bez konzervačního oddělení. Než dáme pacientovi třeba korunku do úst, musíme upravit zub, obrousit ho,“ říká zubařka Voborná. Protetika je komplexní obor, ošetřují se jak zuby v ústech, tak ty ztracené.

Vyšetření sestává ze tří částí. „Nejprve klinické, kdy lékař zjistí, jak to v ústech vypadá. Další část je rentgenologická – pořizuje se velký i malý RTG. Následuje diskuze s pacientem, co on sám chce. A sestaví se terapeutické plány,“ popisuje.

Protetika se věnuje jednak korunkovým náhradám, které mají různý rozsah, jednak také můstkům, které nahrazují malý počet ztracených zubů. Pacient musí mít část chrupu v pořádku, aby se můstek dal na něco uchytit. Můstky se vyrábějí v různých tvarech a z různých materiálů.

„Pak se dostáváme k náhradě rozsáhlejších ztrát zubů, což jsou snímací náhrady. Ať už je to částečně snímatelná náhrada, která může mít různé typy kotevních prvků – to je to, na čem ta náhrada drží, anebo celkové náhrady,“ dodává MDDr. Iva Voborná. Velmi moderní jsou v současné době implantáty, o kterých jsme si v našem poradníku také povídali.

autor: voj
Spustit audio