Záhony v olomouckých parcích procházejí obměnou

4. srpen 2016

Ve Smetanových a Čechových sadech v Olomouci ořezávají stromy a sází nové květiny. Celkovou proměnou procházejí hlavně záhony v Rudolfově aleji Smetanových sadů.

„Rudbekie, denivky, irisy, astřičky... teď mám v ruce prunellu a hledám místo, kam to položím a rozmístím do skupin po třech po čtyřech,“ ukazuje postup při sázení uprostřed jednoho ze záhonů zahradnice Božena Mišáková. Na květinové aleji pracuje celý týden od rána do odpoledne, téměř za každého počasí.

Výsadbě předcházely kromě jiného i náročné terénní práce. Právě ty jsou podle provozního náměstka Výstaviště Flora Zdeňka Šupa jedním z důvodů, proč se květiny sázejí až na konci července: „Letos je to radikálnější zásah, protože podoba záhonů je teď naprosto jiná. Dá se říci, že tyto záhony se mění zhruba po deseti letech. Celá plocha se musela aplikovat chemickým herbicidem, dále byla snížená mocnost substrátu na záhonech a byla provedena částečná výměna půdy.“

Záhon v olomouckých Smetanových sadech

Záhony v aleji sice dostávají úplně nový kabát. V plné kráse ho ale budou moct návštěvníci Smetanových sadů obdivovat až za několik měsíců: „Chvíli potrvá, než rostliny zakoření a usadí se na stanovištích, na podzim bude provedena výsadba cibulovin. Poté budou záhony zamulčovány štěrkem. Takže finální podobu budou mít spíše až na podzim, “ vysvětluje Zdeněk Šup.

Výsadba květin by měla být hotová na začátku srpna. Práce v parcích tím ale nekončí. Ve Smetanových a Čechových sadech se totiž ještě bude dokončovat ořez stromů. Návštěvníky by ale nijak omezit neměl.

Záhony v olomouckých Smetanových sadech procházejí obměnou
Záhon v olomouckých Smetanových sadech prochází obměnou
Spustit audio