Zahrát si na honu. Sen, který si splnila Jana Adámková

20. červenec 2016

Myslivost patří neodmyslitelně k její rodině. Dědeček byl myslivec, tatínek a bratři taky.

Do lesa chodí hodně a často, hlavně se psy. Jana Adámková žije v Hněvkově u Zábřeha. „“Když chce člověk někam jít z naší malé vesnice, musí pokaždé do kopce, což mně i psům prospívá,“ směje se jednatelka Okresního mysliveckého spolku Šumperk.

Vystudovala brněnskou JAMU, obor Hra na lesní roh. Už během studia se stala členkou Symfonického orchestru hlavního města Prahy. Pak nastoupila na tzv. „hnojárnu“, tedy Českou zemědělskou univerzitu v Praze, Fakultu lesnickou a dřevařskou, obor Lesní inženýrství.Její velkou vášní jsou psi – hladkosrstí foxteriéři, kterým se věnuje od dvanácti let.

„Obecně se traduje nepsaný zákon – myslivec bez psa je poloviční myslivec,“ tvrdí Jana Adámková. Foxteriéři jsou velice inteligentní, živí, hraví, zvídaví. Momentálně jich má v chovné stanici tři feny, ale měli doma už i jedenáct psů.

„Na lesní roh jsem poprvé veřejně hrála asi v osmi letech před čtyřiceti dospělými na honu, klepaly se mi kolena, ale zvládla jsem to,“ vzpomíná.

Už téměř deset let je Jana Adámková členkou souboru Trubači Zábřeh. Ty tvoří pět žen a jeden muž. Vystupují na nejrůznějších mysliveckých a kynologických akcích. Tou nejstěžejnější akcí je pro ně pořádání koncertů, třeba i pro děti nebo nemysliveckou veřejnost.

Poslední dobou je hodně baví Hubertské mše – hrají od Dlouhomilova po katedrálu Svatého Víta. Trubači Zábřeh vydali své první CD, na kterém jsou ukázky lovecké i nelovecké hudby nebo různé transkripce známých skladatelů (např. část Vltavy Bedřicha Smetany). Příští rok oslaví desáté narozeniny – koncertně, jak jinak.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.