Zájem kovářů o Hefaiston roste

5. srpen 2011

Největší tuzemské mezinárodní setkání kovářů s názvem Hefaiston, které se uskuteční poslední srpnový víkend na hradě Helfštýně, letos svým obsazením předčí loňský rok.

Organizátorům se přihlásilo 350 kovářů z 16 zemí. Přihlášky budou přijímat ještě 3 týdny. Pracovníci hradu už zmapovali 200 přihlášených kovaných plastik, budou vystaveny za branami hradu.

Mistři černého řemesla přijedou na Helfštýn až z Belgie, Nizozemska, Španělska, Francie a Německa. Velká část kovářů doveze s sebou na hrad i vlastní dílo.

Několik desítek kovářů se navíc během mezinárodní přehlídky černého řemesla postaví před zraky diváků přímo k výhním a budou kovat vlastní plastiku, v časovém limitu dvou hodin.

Hefaistonu bude opět předcházet Kovářské fórum. To odstartuje v sobotu 20. srpna a letos se jej zúčastní 3 kováři pocházející z okolí Olomouce. Týden budou tvořit monumentální plastiku, která zůstane v areálu hradu.

Umělečtí kováři se na Helfštýně setkávají od roku 1981, letos to tak bude jubilejní 30. ročník. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala světově uznávaná akce kovářů. Další podrobnosti k letošnímu ročníku Hefaistonu najdete na http://www.helfstyn.cz/hefaiston/hefaiston-2011

Jana Zemková

autor: kor
Spustit audio