Zákupy byly díky Habsburkům v 19. století mocenským centrem. Dokládá to nejen místní zámek

14. listopad 2023

Historie Zákup, městečka na Českolipsku v Libereckém kraji sahá do 14. století, kdy u říčky Svitávky vznikla tvrz a později zámek. Vystřídala se tam řada šlechtických rodů, například Vartenberkové, Berkové z Dubé, Novohradští, Sasko-Lauenburští a zejména Habsburkové. Právě za nich Zákupy zažily největší rozkvět. A netýká se to jen místního zámku.

Do rukou habsburského rodu se Zákupy dostaly roku 1805. Po roce 1848 se po abdikaci císaře Ferdinanda I. Dobrotivého staly Zákupy jeho letním sídlem. Díky tomu prošly v následujících letech rekonstrukcí nejen zámecké interiéry.

„To, že sem císař jezdil na letní byt, vytvářelo v Zákupech skutečně dvorskou atmosféru. Na náměstí to dokládá třeba klášter Boromejek postavený s podporou bývalého císaře, krásná radnice a zlatým hřebem náměstí a možná i celého zámeckého okolí je nádherný morový sloup,“ podotýká cestovatel a spisovatel Marek Řeháček.

Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice nechala roku 1708 postavit tehdejší majitelka zákupského panství velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská, která v dobách baroka byla velkou donátorkou zejména duchovních památek. Některé se dochovaly dodnes. Na morovém sloupu je její zlacený monogram s korunkou. Pozornost přitahují i sochy svatých, těch je celkem dvacet. Sloup má svůj předobraz ve Vídni jako řada jiných zákupských památek.

Sousoší Nejsvětější trojice

Další zákupské náměstí se jmenuje Mírové. Vypadá spíš jako náves nebo park, ale nachází se mezi zámkem a bývalým kapucínským klášterem. Z náměstí k němu vede kamenný Klášterní most s šesticí svatých. Jen voda pod ním neteče. „Říčka Svitávka vedla původně těmito místy, ale na začátku 20. století byla regulována. A most zde zůstal jako kuriózní pozůstatek starých časů,“ vysvětluje Marek Řeháček.

Habsburkové Zákupy vlastnili do roku 1918. Československá republika zámek znárodnila, ale kapucínský klášter fungoval dál. Zánik kláštera a časem i kostela sv. Františka Serafínského nastal po nástupu komunistického režimu, kdy byl v roce 1950 zrušen v rámci rušení klášterů po celé republice. Dnes jsou kapucínský klášter i kostel zcela zchátralé.

Klášterní most, v pozadí zámek

Při návštěvě Zákup si nenechte ujít pseudogotický kostel sv. Fabiána a Šebestiána, místo posledního odpočinku 23 příslušníků rodu Berků z Dubé a stavitelky Sousoší Nejsvětější Trojice Anny Toskánské s manželem. Na Náměstí Svobody pak můžete muzeum výroby masopustního a karnevalového zboží. A samozřejmě zámek, který je celoročně přístupný.

Spustit audio