Zdeněk Jizera Vonásek: Dřevo zůstává dřevem

12. říjen 2015

Svědectví starého domu o dvacátém věku naší republiky. Takto bychom v nadsázce mohli představit povídku Zdeňka Jizery Vonáska s pouťouchlým názvem Dřevo zůstává dřevem.

Poťouchlý je také jazyk dopisu, který píše hlavní hrdina povídky dámě – herečce, kterou celý svůj život bezmezně obdivuje. Švejkovský humor, jízlivá nadsázka a vynikající výkon Cyrila Drozdy.

Zdeněk Jizera Vonásek, ročník narození 1936, původním povoláním stříbrník, absolvent turnovské „Šperkárny“, ovšem někdy pracující jako pomocný kreslič, projektant, stavěč či dělník, designér, bytový architekt, podnikatel, aby nakonec zakotvil ve svobodném povolání.

Je autorem knih jako My z Jiráskovy ulice (1985), což je klukovské vyprávění deníkového charakteru z konce druhé světové války v Mnichově Hradišti provedené Českým rozhlasem jako pětidílná četba na pokračování, Z jedné strany nazí s podtitulem Grafikon stříbrníka (1994), tematicky čerpající ze šperkárenských studií a z ochotnických začátků v Mnichově Hradišti v časech měnové reformy v roce 1953, a poslední, rovněž nevydaná práce, s názvem Tanec na nestejně vysokých nohách, odehrávající se ve fiktivním městě Pomluvech nad Labem v současné době (1999).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.