Zdevastovaný jez v Olomouci se dočká opravy. Se stavbou vodáckého kanálu město nepočítá

27. říjen 2018

Olomoucká radnice se chce pustit do opravy zarostlého torza jezu u galerie Šantovka. Hráz je v havarijním stavu už několik let, město dosud její rekonstrukci odkládalo kvůli plánované stavbě vodáckého kanálu. Z projektu nakonec sešlo, mimo jiné kvůli nesouhlasu lidí bydlících v okolí.

„Pod jezem jsou díry a opravdu hrozí minimálně ve dvou místech jeho další protržení a v jednom místě doslova sesuv,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. Jez u Šantovky je podle něj ostuda města.

„Ten jez bude z hlediska konstrukce jednoduchý, nechceme žádná složitá stavidla, žádné manipulační prvky. Bude docházet k volnému dělení vody mezi podjezový úsek a rameno Domovina. Jez bude na rozdíl od toho stávajícího vypadat pěkně a bude důvod jít i v této části města k vodě,“ říká Loyka.

Vodácký kanál nebude

Teď je ale jez zarostlý a plný naplavenin. Původně měl na místě stát vodácký kanál pro špičkové sportovce. Z plánu ale sešlo. „Jedním z důvodů, proč jsme opustili myšlenku vodáckého kanálu, je fakt, že místní se nechtěli smířit s tím, že by bylo nutné přeřešit právě ty přístupy k vodě, a chtěli, abychom čistě zapojili tento úsek toku do organizmu města,“ vysvětluje Petr Loyka.

To potvrzuje i Růžena Marešová, která bydlí v těsné blízkosti jezu. Každý kousek zeleně a přírody je tady podle ní důležitý: „Bylo by prima, kdyby se tento jez opravil. My jsme to už dávno projednávali i na komisi pro místní část. Toto místo je pro nás velice významné. A myslím si, že by stálo za to, aby ho poznali i další obyvatelé.“

A tak zatímco místní obnovu jezu vítají jako záchranu kousku přírody, olomoučtí kanoisté podle Roberta Knebla po pěti letech končí s plány na vodácký kanál za 87 milionů korun poté, co se zadrhl na získání územního rozhodnutí.

„Naše poslední informace ohledně projektu kanálu na jezu u Šantovky skončili na tom, že jsme dotáhli projektovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí a po měsíci jsme žádali o udělení souhlasu pro vyjádření památkářů a energetických závodů. Toto jsme nedostali, bez nějakého, pro nás logického odůvodnění a na tom celý projekt skončil. A nikdo z oddílu kanoistiky SK UP Olomouc nemá chuť ani sílu v tom projektu pokračovat,“ uvedl Knebel.

Radní teď schválili obnovu tři sta let starého jezu. Projekt by měl město v příštím roce stát dva a půl milionu. V roce 2020 by se tak podle Petra Loyky mohlo začít se stavbou.

autor: bam
Spustit audio