Zdravý duch si udržuje zdravé tělo, obrací známé rčení popularizátorka fyziologie Ivana Fellnerová

„Když člověk k problémům přistupuje optimisticky a nenechá se převálcovat špatnou náladou, tak se mnohem lépe řeší i fyzické problémy. Poznala jsem to na sobě a odpozorovala u jiných.“  

Na katedře zoologie se věnuje výuce a projektům v oblastech fyziologie člověka a živočichů, imunologie, patofyziologie člověka a buněčné biologie.

Je velkou, nadšenou popularizátorkou svého oboru. V roce 2015 získala cenu děkana za pedagogickou činnost.

Byla u počátků olomouckého vědeckého muzea Pevnost poznání, do kterého navrhla velké modely oka a mozku. Do modelů se dá vstoupit a seznámit se s činností orgánů a jejich vadami. V Pevnosti poznání také vede kurzy pro seniory, seznamuje je s fungováním těla a s možnostmi zdravého životního stylu.

"Je to velké uspokojení z práce, senioři jsou neuvěřitelně milí a dychtiví, vděční posluchači, i když si nemohu stěžovat ani na studenty vysokoškolské. Fyziologie je zábavná a zajímavá asi pro všechny, pokud se prezentuje srozumitelným způsobem. Mám kolem sebe skvělý tým, který mi s tím pomáhá. Už se k nám sjíždějí i senioři z jiných krajů,“ říká Ivana Fellnerová.

Informace a zkušenosti, které zúročila v disertační práci, sbírala při tříletém výzkumu v laboratoři univerzity v Seattlu, kam se dostala, když doprovázela na vědecké cestě svého manžela, fyziologa rostlin. Vzpomíná i na to, jak si zpočátku v Americe přivydělávala pečením cukroví, uklízením a hlídáním dětí.

Její dcera pracuje v ústavu molekulární genetiky Akademie věd, momentálně je ale na mateřské. Syn maturuje, hraje vodní pólo a inklinuje k záchranářství a fyzioterapii. Synovec Adam Fellner reprezentuje republiku v běžeckém lyžování. I to nám prozradila Ivana Fellnerová, a více si můžete poslechnout v rozhovoru prostřednictvím odkazu v tomto článku.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.