Želatovice - obec plná příběhů

12. listopad 2014

Obec Želatovice leží asi tři kilometry východně od Přerova, kam je také přifařena. První zmínku o ní najdeme už v roce 1282.

Zdobí ji několik drobných památek. Na návsi stojí pěkná kaplička Božského srdce Páně z roku 1857, v obci čtyři kamenné kříže a také socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1738, ta byla postavena nákladem tehdejšího majitele panství, hraběte ze Stonů.

Původní pomník T. G. Masarykovi obětem války byl odstraněn v roce 1941. V roce 1947 byl odhalen nový pomník padlým postavený z místního travertinu. 30. září 1945 byla odhalena také pamětní dneska na rodném domě Františka Běhala, letce, který zahynul v bitvě o Londýn.

Název obce se podle pověsti odvozuje od toho, že tu kdysi v místě za sokolským hřištěm stávala zídka, k níž si lidé z okolí chodili vyplakat svůj žal. Podle druhé varianty se tu kdysi, ještě před první zmínkou o obci, usadil rod Želatů.

Z kroniky se také můžeme dozvědět o koňské poště, která jezdila přesně a kromě zásilek přepravovala do Přerova a zpět maximálně dvě osoby na kozlíku.

Najdeme v ní také příběh o výrazné postavě Julínka, který byl nedopatřením porodní báby pokřtěn jako Julie. Stal se stálým poutníkem v krajině. Byl sečtělý, vyhýbal se práci, byl živ z dobrodiní lidí a úborem připomínal poustevníka.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio