Zimní stadion v Uničově se má dočkat modernizace, díky níž by se snížila jeho energetická náročnost

24. květen 2023 13:52

Provozovatel zimního stadionu v Uničově připravuje rozsáhlou modernizaci sportoviště. Jejím cílem je snížit energetickou náročnost haly. Budova ze sedmdesátých let minulého století by měla mít fotovoltaické panely, bateriové úložiště energie nebo zateplení.

„Jsme u plánku naší komplexní inovativní modernizace zimního stadionu,“ ukazuje na zdi budovy plán energetických opatření jednatel firmy provozující zimní stadion Uničova Jaroslav Petřík.

Stadion postavený v sedmdesátých letech je provozně velmi nákladný. Ve stadionu podle plánu přibude vzduchotechnika, fotovoltaika nebo úložiště na přebytky vyrobené energie. „Fotovoltaika ale bohužel nebude na střešním plášti, protože konstrukce střechy neunese takové přitížení. Takže proto je ta fotovoltaika nakreslená za halou na jižní straně. A ty další věci jsou samozřejmě zateplení,“ dodává Petřík.

Recyklace vody i zapojení budovy školy a kina

Projekt počítá i s recyklací vody z úpravy ledu. „Rolba v sobě má vodu z úpravy ledu a vypouští ji do kanálu pryč. A my máme vyprojektovanou takovou technologii, že bychom ten sníh vrátili do sněžné jámy, rozpustili ho tím odpadním teplem, který nám tam ještě zbývá, a použili znova,“ popisuje.

Do proměny uničovského stadionu v energeticky šetrnou budovu jsou zapojené i okolní budovy základních škol a kina. „Zimák sám o sobě má obrovskou spotřebu, takže ta fotovoltaika není téměř nic. Řekněme deset procent spotřeby. Ale tím, že do toho zapojíme nějaké ostrovní hospodaření s energiemi, okolní střechy objektů, tak ta fotovoltaika by měla vyrábět zhruba 80 % elektřiny, které všechny ty čtyři objekty spotřebují,“ uvádí Petřík.

Všechna úsporná opatření by podle Petříka měla přijít na sto milionů korun. Veškeré náklady za sebou ponese stavební firma, které se investice bude z energetických úspor splácet. Takovou myšlenku podpořilo i město.

„Pro město je projekt důležitý hned v několika rovinách. Tou první je úspora elektrické energie, vody a potom je samozřejmě velmi důležité, že projekt přináší nová řešení, která do budoucna budou pro město znamenat určitou energetickou nezávislost,“ nechal se slyšet mluvčí města Uničova Marek Juráň.

Všechna úsporná opatření by měla být hotová za zhruba tři roky.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související