Zlatá Amoska je z Prostějova!

O tom, že i matematika s chemií se „dají přežít“ či o občasných chemických pokusech na vlastním těle bude řeč se čtvrtečním Hostem ve studiu, prostějovskou gymnaziální profesorkou Ivankou Hájkovou, čerstvou vítězkou ankety Zlatý Amos.

Jednou názorná ukázka vlastního poleptaného těla, jindy zase básničky nebo mnemotechnické pomůcky pro lepší zapamatování látky – i k těmto „Amosovským“ metodám ráda sahá paní profesorka Hájková z Prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera. A vůbec jí nevadí, když ji studenti (například také v přihlášce do ankety Zlatý Amos) charakterizují coby hodnou a vtipnou „babičku Ivanku“.

Jak se profesorka Hájková k pedagogice dostala? Proč učí právě přírodní, exaktní vědy? Jak je tomu u studentů s pověstnými „buňkami“ na konkrétní předměty? Jak se disciplíny, ale také styl výuky či interakce učitel – žák za leta její praxe proměnily? A jaká vlastně je ta dnešní mládež? I to bychom v povídání se zkušenou pedagožkou mohli zkusit zjistit.

Další kapitolou pak je nedávné finále ankety Zlatý Amos, ankety o nejoblíbenějšího učitele v naší zemi. Jak reagovala na to, že ji studenti nominovali? Rostla nervozita při následném postupu z regionálních kol výš a výš? A jaká byla audience finalistů na ministerstvu školství? Potěšil vítězku ankety návrh ministra, zda by právě ona resortu občas pomohla, poradila, konzultovala vybranou problematiku na základě svých zkušeností?

Také o tom si se Zlatou Amoskou Ivankou Hájkovou jsme si povídali ve čtvrtek 10. dubna.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.