Znakový jazyk se stává hitem sociálních sítí, klipy projektu Znakujeme spolu olomoucké pedagogické fakulty přibližují znakovou řeč zábavnou formou

15. červenec 2019

Znakový jazyk se stává hitem sociálních sítí. Alespoň podle reakcí na klipy olomoucké pedagogické fakulty. Jejich krátká videa pod hlavičkou projektu Znakujeme spolu jsou populární nejen mezi neslyšícími, ale i mezi lidmi bez handicapu.

Petra Šobáňová v ateliéru na pedagogické fakultě předčítá text při natáčení nového prázdninového klipu. A lektoři Pavel a Kristýna znakují. Samozřejmě v prázdninových kostýmech. Nechybí kovbojský klobouk ani indiánská čelenka. A protože oba mají komediální talent, vtípky vkládají do připraveného scénáře, ale taky rádi improvizují.

I když spolu mluvíme, ruce má pořád neposedné a podvědomě doplňuje mluvené slovo znakováním. I na autorce scénářů Petře Šobáňové je vidět, že ji klipy baví a že znakování fandí. „U těch klipů dáváme hashtag kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Chceme ukázat, že je to krásný jazyk a stojí za to se ho učit,“ říká Šobáňová.

Není to jazyk univerzální, každý národ má svůj znakový jazyk a dokonce i svá nářečí. Kristýna, která se znakování učila v Praze, si musí některé znaky upřesňovat třeba se znakujícími Moraváky. „Čísla, barvy jsou úplně jiné. Mladší znakují trošku jinak než starší,“ popisuje Kristýna.

Znakový jazyk si získává stále větší popularitu, a to nejen mezi sluchově postiženými. „Psali mi kamarádi, že je to velice baví a ptali se, kde můžou najít videa či kurzy,“ dodává Kristýna, podle které jsou jejich klipy v Česku jedinečné. Olomoučtí pedagogové se tak snaží bourat bariéry mezi univerzitou a lidmi s postižením. Jak sami říkají méně seriózních, popularizačních videí zatím natočili pět. A o prázdninách jejich frekvenci ještě zvýší.

autor: bam
Spustit audio