Zpět ke klasice. Nejlepší grilovací koření si snadno namícháte sami

Historie opékání a grilování je stará jako lidstvo samo. K tepelné úpravě se ostatně přešlo od chvíle, kdy lidé poznali oheň a začali si své pokrmy ochucovat tím, co jim nabízela příroda. Dnes máme možnosti nepřeberné. A stejně jako naši předkové se snažíme svá jídla náležitě okořenit.

Pokud chcete mít skutečně dobré a voňavé koření, zkuste navštívit namísto supermarketu specializované kořenářství, které vám nabídne širokou škálu druhů a nejrůznějších směsí, včetně exotických. Zajisté si vyberete podle vlastní chuti a pravděpodobně nezůstanete u jednoho.

Stovky druhů

V olomouckém krámku s exotickým kořením už deset let působí paní Jitka Šerá. Nabízí více než čtyři desítky kořenících směsí. Můžete vybírat ze speciálních druhů na zeleninu, maso, drůbež nebo ryby, ve kterých většinou chybí tolik zatracované glutamany. Na grilování můžete využít i speciální koření vhodné pro děti. Obsahuje například papriku, koriandr, hořčici, česnek, kmín, cukr a sůl.

Sůl až nakonec grilování

Pokud vás zajímá, co nesmí v žádném grilovacím koření chybět, jednoznačnou odpověď nedostanete. Vždy záleží na specifických chutích každého z nás. Rozhodně ale neprohloupíte, když sáhnete do vlastní zahrádky pro bylinky a směs si namícháte sami.

Čerstvé zelené bylinky jsou vždycky vítané, jen je musíte přidávat až ke konci grilování, aby se nespálily, doporučuje šéfkuchař olomouckého penzionu a restaurace Garnet Daniel Válek. Ten si sám kořenící směsi také připravuje a zelené bylinky jako bazalku, koriandr nebo majoránku si také pěstuje. „Kořenící směs je proto vždy čerstvá a krásně voní. Grilovací koření by mělo obsahovat minimum soli, maso bychom neměli zbytečně předem solit, ale maso dosolit až na talíři podle chuti.“

I pestrobarevnou zeleninovou směs je potřeba okořenit

Grilovaná zelenina

Pokud jde o zeleninu, Daniel Válek používá osvědčenou grilovací kombinaci v podobě cukety, lilku, žampionů, papriky, řapíkatého celeru a cherry rajčat. Na plátky nakrájené cuketu a lilek nechá nejprve posolené vypotit a poté položí na sucho na gril. Až následně je potře olejem a přidá bylinky. Nakonec přidá trochu másla na zjemnění chuti.

Experimentovat s kořením ale můžete podle libosti, určitě brzy najdete směs, která vám bude vyhovovat.

autor: av