5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí, testovat se bude i v Jeseníku

22. červen 2020

„Hlavní rozdíl oproti předchozím technologiím je jen v tom, že se do jedné vlny vejde více dat,“ vysvětluje Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí. V praxi to znamená, že internet v mobilním telefonu bude mnohem rychlejší a bude reagovat lépe.

Vysoké rychlosti využijí hlavně průmyslové podniky. „Roboti ve velké továrně budou přijímat pokyny a informace o tom, co mají vyrábět právě prostřednictvím 5G sítí. A během několika minut půjdou přeprogramovat,“ doplňuje Jiří Grund. 5G sítě najdou uplatnění také dopravě, zdravotnictví, sportu nebo virtuální realitě.

My jako spotřebitelé uvidíme přínosy této technologie zhruba za 5 let. Do té doby nám stačí současná 4G síť.

V rámci projektu Ministerstva průmyslu a obchodu „5G pro 5 měst“ jsou vytipována místa v České republice, mezi nimi i Jeseník, kde se technologie zavádí a bude se testovat. „Mobilní operátoři mají možnost si pro tyto účely zažádat o tzv. testovací frekvence, na které budou moct provoz technologie nasadit,“ říká ředitel Grund a doplňuje, že společnost O2 už spustila 5G síť do ostrého provozu v Praze na náměstí Míru.

Se zaváděním páté generace mobilních sítí souvisí také obava řady lidí z negativních dopadů na zdraví, mluví se o častějším výskytu rakoviny mozku, bolestech hlavy apod. „Co se týká elektromagnetického záření, už 50 let probíhají ve světě nejrůznější průzkumy, zabývající se jeho škodlivostí. Žádný z nich ale nepřišel s ničím, co by tyto informace potvrzovalo,“ konstatuje Jiří Grund.

autor: voj
Spustit audio