A tenhle znáte?

Nikdy při setkání nezapomene říct nějaký vtip. Vždy má dobrou náladu. Má rád studenty, folklor, historii, své rodné město Olomouc i Český rozhlas Olomouc. Emeritní profesor Jiří Fiala. Ve čtvrtek 3. dubna oslavil sedmdesáté narozeniny. V plné síle a s chutí do další práce.

S ředitelem Českého rozhlasu Olomouc Josefem Podstatou připravuje výstavu věnovanou dvěma výročím rozhlasu. Píše, stále dochází na Filozofickou fakultu Univerzity Palackého, spolupracuje s Vlastivědným muzeem.

Jiří Fiala deset let připravoval oblíbený cyklus Putování za moravskou písní, jako průvodce a znalec k vám promlouval v několika vydáních Přímo z místa. Napsal scénáře ke třem dokumentárním filmům - Kočáry Jejich Eminencí, Olomoucké trojice, Palácová revoluce v Olomouci.

Učil na střední škole v Pardubicích, odkud na začátku sedmdesátých let přešel na Univerzitu Palackého. Během své pedagogické praxe dokonce skládal kriminalistické minimum, odtud jeho znalosti o světě zločinu. Jako lektor češtiny působil na univerzitách v Polsku a Německu. Napsal řadu článků, studií, sborníků, knih. V roce 2011 získal Cenu města Olomouce za rok 2011 v oblasti literatury.

Redaktorka Petra Ševců a prof. Jiří Fiala na nádvoří nynějšího sídla rektorátu UP

Profesor Jiří Fiala hostem ve studiu Českého rozhlasu Olomouc. V pondělí 28. dubna.

autor: voj
Spustit audio