Advent, to jsou i vánoční trhy. Nejen ve velkých městech, ale i obcích. Co letos nabízí Olomouc?

29. listopad 2023

V neděli začíná advent, což nám signalizuje, že Vánoce se opravdu nezadržitelně blíží. V posledních letech k nim patří také nejrůznější vánoční trhy a jarmarky.

Někde jsou koncentrované do jednoho dne, někde naopak začaly už v minulých týdnech či dnech a potrvají až do Štědrého dne. Vánoční trhy či jarmarky se objeví v čím dál více. Pořádají je nejenom města, ale i většina malých obcí a i v té nejmenší mají zajímavý program, vystoupení, koncerty, domácí výrobky nebo voňavý punč či svařák.

Vánoční trhy v Olomouci

Vánoční trhy startují především ve větších městech teď o nastávajícím víkendu. Atypická je Olomouc, kde vánoční městečko“ letos se 130 prodejci funguje už zhruba dva týdny. Po čtyřech letech se na trhy opět vrací kluziště. Tentokrát je najdete spolu s vyhlídkovým kolem a stánky s občerstvením na tržnici.

Druhou novinkou je punčová stezka. Jde o malého průvodce po oblíbených vánočních nápojích v rámci obou náměstí i tržnice. Zajímavé jsou ale i nové trhy na olomoucké náplavce a promítání ve velkém stanu v letním kině.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Kluziíště neodmyslitelně k vánočním trhům patří ale i v jiných městech třeba v Hranicích na Přerovsku. Tam ho kromě běžných návštěvníků můžou využívat dopoledne i školy a školky, a to už od roku 2019.

Zajímavé betlémy na různých místech

Samotnou kapitolou by mohly být zajímavé betlémy, které města letos vystavují. Zdobí třeba i vstup ke galerií města Přerova na historickém Horním náměstí. Tradiční dřevěný betlém z dílny řezbáře Jiřího Halouzky je už také na Masarykově náměstí v Hranicích. Doplněn je opět oblíbenou Ježíškovou poštou.

Podrobněji jsme se v pořadu O čem se mluví věnovali olomouckým vánočním trhům.

  • Kolik stánků dohromady tvoří olomoucké Vánoční trhy?
  • Kolik z nich je s punčem? A za kolik se letos punč prodává?
  • Jaké jsou letošní novinky olomouckých trhů?
  • Jaké jsou největší letošní taháky olomouckých vánočních trhů?

Nejen na to odpovídala Monika Řehulková, mluvčí olomouckých Vánočních trhů.

Monika Řehulková, mluvčí olomouckých Vánočních trhů

Ve středu 6. prosince se budeme bavit na téma přemnožená zveř v lesích. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.