Alchymie v bečkách

22. září 2014

Je to tady. Pěstitelé na Moravě a jejich rodiny svoji úrodu jednak konzumují, ale také schraňují do beček, aby ovoce vykvasilo na pálení. O alchymii, která probíhá při kvasu i při pálení lihovin, bude naše další Dobrá rada.

Máte-li dobré, ale i méně dobré zkušenosti se zakládáním a udržováním kvasu v sudech (moravsky v bečkách), pak nalaďte pondělní dopolední vysílání a připojte se!

Hosty, kteří mají zkušenosti zejména s chemickými procesy probíhajícími při kvašení a následně při destilaci (pálení), budou RNDr. Pavlína Baizová a Mgr. Roman Papoušek. Vybráni byli pro toto téma i díky tomu, že své akademické a laboratorní chemické vědomosti naplňují sami v praxi – i oni vozí kvas do pálenic…

Pokud kvas zakládáte, anebo už jen kontrolujete; pokud se chystáte zamířit s bečkami do té vaší zvolené pěstitelské pálenice, budeme se těšit třeba i na vaše náměty, doporučení, upozornění.

autor: Bořek Volný
Spustit audio