Aleš Valenta slaví padesátiny a stále se vrací na můstek. Nechci zapomenout, jaké to je být ve vzduchu, svěřuje se

17. červenec 2023

Do Acrobat Parku ve Štítech jezdívá pravidelně. Nechce zapomenout, jaké to je být ve vzduchu. Už samozřejmě neskáče trojité salto s pěti vruty, které mu vyneslo v Salt Lake City v roce 2002 zlatou olympijskou medaili, ale dá si dvojité se dvěma. „Pořád je to super,“ usmívá se Valenta, který 6. února oslavil 50. narozeniny.

Při pohledu na vybavený štítecký areál vzpomíná Aleš Valenta na můstky, na kterých trénoval ve svých začátcích. Stavěli je z lešení, hýbaly se prý ze strany na stranu. „Ale nestěžuju si. Byli jsme skvělá parta, což bylo nejdůležitější,“ konstatuje rodák ze Šumperka, který se jako kluk věnoval sportovní gymnastice a vyzkoušel i skok o tyči.

„Já se do minulosti nevracím, jsem člověk okamžiku a budoucnosti.“
Aleš Valenta

Úspěchy mu připomínají hlavně novináři a organizátoři akcí, na které ho zvou. „Já se do minulosti nevracím, jsem člověk okamžiku a budoucnosti,“ říká skvělý akrobatický lyžař, který byl v loňském roce uvedený do Síně slávy Svazu lyžařů České republiky.

Sport něco dává a něco bere, ale záda, se kterými míval problémy, má Aleš Valenta naštěstí v pořádku. Může se tak věnovat svému současnému sportu číslo jedna  hokeji.

Jak se dostal k moderování? Co dnes dělat pro to, aby děti sportovaly? I na to Aleš Valenta odpovídal v pořadu Host ve studiu Ditě Vojnarové.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio