Až šest milionů korun ročně by měla ušetřit radnice v Šumperku díky modernizaci veřejného osvětlení

22. srpen 2024 11:39

Téma úspor energií je stále aktuální pro samosprávy mnohých měst a obcí v Olomouckém kraji. Investují proto do obnovitelných zdrojů, ale taky do modernizace veřejného osvětlení. Během letních prázdnin se do ní pustili třeba v Šumperku. V příštích letech dělníci vymění ve městě všechna stará světla za úspornější LED svítidla.

„Právě v tuhle chvíli probíhá druhá část výměny z první etapy. Tato první etapa byla vysoutěžená za částku 12,5 milionů bez daně,“ popisuje Valerie Hrubá, šumperská radní pro energetiku, v Kmochově ulici v Šumperku.

Dělníci tu právě s pomocí vysokozdvižné plošiny vyměňují staré sodíkové výbojky pouličních lamp za nová LED svítidla. „Už je vyměněna čtvrť v ulici Nemocniční, Nerudova, Ludovská, Dobrovského a okolí. A právě teď začínají pracovníci vyměňovat druhou etapu, ve které bude zase více než 10 ulic,“ doplňuje Hrubá.

První etapa bude hotová ještě letos. Celkem při ní pracovníci vymění více než 1300 světel. Další etapy pak budou pokračovat v příštích letech.

„Těch lamp na výměnu je něco málo přes 4000 a měly by být vyměněny ve třech etapách. Až je dokončíme, úspora bude 1150 megawatt hodin za rok. Měla by to být téměř 6 milionů úspora za rok v současných cenách,“ vysvětluje radní za energetiku.

V Prostějově vyměnili svítidla už za 19 milionů korun

Kromě úspor za energie pokryje náklady na výměnu svítidel taky dotace. Tu využívá například i Prostějov. „V letošním roce jedeme třetí etapu. Vyměnili jsme svítidla už za zhruba 19 milionů korun, přičemž jsme zatím čerpali dotaci 7 milion korun a čekáme na další. Tak, jak vyhodnocujeme předcházející etapy, počítáme s tím, že dotace může být až 90 %,“ říká náměstek primátora Jiří Pospíšel z hnutí Pévéčko.

Výhodou nových LED svítidel je podle vedení radnic i to, že zmírňují světelný smog.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související