Bez ženy do Afriky nepojedeš!

Vladimír Klíma má od dětství velkou lásku - Afriku. Jeho otec Otakar byl vynikající orientalista, takže materiálů, ze kterých mohl studovat, měl hodně. Jen se v nich vyznat. Otec měl totiž všude hromady knih. A když už si nějakou vytáhl, dával ji zase zásadně na jiné místo, čímž jeho mátl a maminku toužící po pořádku přiváděl k šílenství.

Vladimír Klíma vystudoval angličtinu a francouzštinu na Univerzitě Karlově v Praze, absolvoval v roce 1959. Pracoval v redakci nakladatelství Orbis, jako vědecký pracovník Orientálního ústavu Československé akademie věd, v Ústavu mezinárodních vztahů a na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky. Čtyři roky působil jako velvyslanec v Ghaně, Togu a Burkině Faso.

Než do západní Afriky odjel, potěšil svou nadřízenou, která ho nabádala, aby se oženil a odjel na velvyslanectví s ní. Ženu si Vladimír Klíma našel na Moravě a dodnes si cení její oddanosti a odvahy. Zanechala práce, opustila přátelé a na čtyři roky odjela z Rožnova pod Radhoštěm do neznámé země s velmi odlišným klimatem.

Vladimír Klíma, autor mnoha knih, mj. životopisu "Než spadne klec", byl naším Hostem ve studiu v pondělí 5. května hodinku před polednem.

autor: voj
Spustit audio