Bezbaexpedice byla bezva

Dvacet zdravých a handicapovaných lidí a jeden vodící pes vyrazili před pár dny na pět tisíc kilometrů dlouhou cestu do Norska. Jeli autem, pluli na trajektu, lovili ryby, řídili sáně tažené psy. Přivezli si spoustu zážitků a hlavně přesvědčení, že zvládnout se dá všechno.

Nápad vznikl na katedře aplikovaných pohybových aktivit Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. V semináři, který se jmenoval expedice. Část studentů naplánovala cestu do Norska, kterou by s nimi absolvovali i lidé nechodící, se zbytky zraku a nevidomí. „Chtěli jsme zbourat další bariéry k plnohodnotnému životu lidí s handicapem,“ říká Radim Antel.

Nevidomá Lenka Spáčilová neváhala ani chvilku, na nabídku být členkou expedice okamžitě kývla. Hned bylo také jasné, že s ní pojede její vodící pes Jack. „Měl svou klec, ve které celou cestu spokojeně prospal. Vůbec se choval příkladně, rozhodili ho jen aljašští huskyové, se kterými jsme strávili dva dny na velké musherské farmě.“ Řídit psí spřežení byl pro všechny neuvěřitelný zážitek. Stejně jako rybolov. Co si ulovili, samozřejmě i snědli. Byly to nejlepší tresky jejich života.

„Prohlédli jsme si Ušlu, tak Norové říkají hlavnímu městu, navštívili nějaká muzea, prošli park pro nevidomé Storedal, poznali kus nádherné přírody a zvládli jsme to bez problémů. Pokud byla nějaká překážka, hned jsme všichni začali pracovat na jejím odstranění,“ vzpomíná Radim Antel.

Jaké to je koupat se v šesti stupních Celsia? Proč se v Norsku nedá ukecat nákup alkoholu v určitou hodinu? A jaké to je sahat na skalní kresby z doby bronzové? Poslechněte si rozhovor.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.