Bílý Potok patřil k bohatým obcím Jesenicka. Nic na to nezměnila ani hranice, na které se ocitl

30. říjen 2020

Bílý Potok najdeme jen několik stovek metrů od Javorníku. Od roku 1976 jeho součástí, kdysi to však bývala samostatná obec, mimochodem co do rozlohy katastru poměrně velká. Najdeme ji na okraji velké slezské nížiny, která se zde přes hranice přelévá zejména na polské území.

Rodný dům herce a dramatika Rudolfa Rittnera

Archeologické nálezy i nepřímé zmínky prozrazují, že zdejší krajina byla patrně osídlena už před velkou kolonizací v polovině 13. století. Doslova exploze osídlení zde počíná kolem roku 1250, kdy vzniklo několik obcí v kraji. Mimo Javorníka o osada s názvem Wyzbach. První písemnou zmínku o ní máme sice až z roku 1290, ta se však obrací svým textem do minulosti, takže víme, že obec stála už tehdy. Podle dobových zpráv víme, že kromě šolstéství zde tehdy stály dva svobodné statky. Jeden z nich byl na Hamberku, tedy v osadě se současným názvem Kohout, která se rozkládá východně od obce při hranici. Kdysi k němu patřila i dnešní osada Lisie Kąty na druhé straně hraniční čáry.

Druhý statek pak stával na Lipovém vrchu, kde prý ještě na počátku 20. století byly vidět zbytky nějakého většího stavení.

Osada tedy byla rozdělena mezi více majitelů. Část patřila také vratislavskému biskupovi. Možná i to byl důvod významného postižení vesnice za husitských bouří. Následně se na ní vyřádil i rušitel zemského míru Hynek Krušina z Lichtenburka, který sídlil na nedalekém hradu Karpno v Kladsku. Do třetice bylo okolí obce poničeno vojsky krále Jiřího z Poděbrad.

Přesto jsou zprávy, že na počátku 16. století už byla obec a její obyvatelé docela zámožná. Byl zde hostinec a také mlýn o dvou kolech.

Zatímco světské části obce měnily majitele poměrně často, biskupská část měla vlastníka stálého. Po roce 1627 část svobodného statku z Lipového vrchu přešla rovněž do majetku biskupa. To už zuřila třicetiletá válka a obec při významné obchodní stezce nemohla bohužel její bouří projít bez úhony. Stálé kontribuce i výpalné vyčerpávaly místní obyvatelstvo. Ještě před koncem války zde zpustla polovina biskupských polí a je zaznamenán i výrazný úbytek usedlíků ochotných hospodařit.

Pomník padlým od Engelberta Kapsche

Po skončení třicetileté války se sice počet obyvatel obce opět zvýšil, stálé spory mezi Prusy a Habsburky však kraji mnoho klidu nenechaly. Vše vyvrcholilo v roce 1742, kdy po prohrané prusko-rakouské válce došlo k rozdělení Slezska a Bílý Potok se ocitnul na samé zemské hranici. Osada Hamberk dokonce o svou část Fuchswinkel, kde stával zámeček jejich majitelů, dokonce přišla (což ovšem držitelům zámku nevadilo, a bydleli zde dál, i když byli odděleni hranicí a rakouské úřady omezovali jejich práva na poddané v rakouské části Slezska). I přesto byla obec postupně počítána mezi bohaté a rostl zde i počet domů a obyvatel. V roce 1836 zde ve 126 domech bydlelo 926 obyvatel. Hamberk měl v té době 29 domů a 312 osadníků. Pak už ale počty obyvatel spíše mírně klesaly.

Hrob Rudolfa Rittnera

V obci byla také farnost. První zmínky o ní i jsou uváděny už na konci 13. století. Pak ale fara patrně zaniká, protože po 150 letech je zdejší kostel uveden už jen jako filiální přináležející k Javorníku. Kostel byl zasvěcen sv. Vavřinci a za třicetileté války byl zničen. V roce 1862 byla v obci obnovena farnost. Starý kostel opravený na konci 17. století byl bohužel zbořen a na jeho místě byla v roce 1893 zahájena stavba současného chrámu.

U farnosti existovala patrně už od počátku její existence i škola. Její existence problikává dějinami i po zániku samostatné farnosti i v 16. a v 17. století. V roce 1810 nechal vratislavský biskup postavit v obci první školní budovu.

Dolní konec Bílého Potoka

Kromě kostela najdeme v obci několik dalších drobných sakrálních památek. Přímo na návsi stojí také cenný pomník padlým, který je dílem sochaře Engelberta Kapsche z roku 1922. Na hřbitově najdeme také hrob zdejšího rodáka, herce, režiséra a dramatika Rudolfa Rittnera, který je dodnes slavným zejména v německy mluvících zemích.

autor: kbz
Spustit audio